ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/12/2014 06:14 EET | Updated 18/12/2014 06:14 EET

Φοιτητές αναπτύσσουν μέθοδο παραγωγής αέρα για τον Άρη

ASSOCIATED PRESS
The Mars Climate Orbiter, shown in this illustration, is set to go into orbit around the red planet to become the first interplanetary weather satellite and a communications relay for the next lander mission to explore Mars. The orbiter will fire its main engine at 5:01 a.m. EDT Thursday, Sept. 23, 1999, to slow itself down so that it can be captured in orbit around the planet. The orbiter and the Mars Polar Lander carry instruments that will try to discover the fate of water that may once have

Η παραγωγή αέρα τον οποίο θα μπορούν να αναπνεύσουν άνθρωποι στον «Κόκκινο Πλανήτη» είναι το αντικείμενο του Helena Payload, project φοιτητών του University of Western Australia σε συνεργασία με τον Τζος Ρίτσαρντς- υποψήφιο αστροναύτη στο φιλόδοξο πρόγραμμα Mars One, που αποσκοπεί στην εγκατάσταση αποικίας στον Άρη.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει φτάσει στα τελικά ενός διαγωνισμού για πειράματα στον Άρη: αποτελεί έναν από τους 10 φιναλίστ του Mars One University Competition, και είναι η μόνη επιτυχής υποψηφιότητα από το νότιο ημισφαίριο. O νικητής θα πετάξει στο πρώτο μη επανδρωμένο σκάφος του Mars One και θα φτάσει στον «Κόκκινο Πλανήτη» το 2018, μαζί με άλλα πειράματα και έναν δορυφόρο τηλεπικοινωνιών.

Το Helena Payload φιλοδοξεί να επιδείξει μια επαναστατική τεχνολογία υποστήριξης ζωής, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόλυση για την παραγωγή οξυγόνου από νερό που έχει εξαχθεί από το αρειανό έδαφος. Το βασικό επιστημονικό φορτίο είναι ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης, τοποθετημένο μέσα σε ειδική μονάδα. Επίσης, το φορτίο θα περιλαμβάνει μία «χρονοκάψουλα», υπό τη μορφή ενός ειδικά προστατευμένου DVD, γεμάτο με υλικό υποβληθέν από το κοινό μέσω των social media κατά τη διάρκεια της National Science Week 2015.

Σύμφωνα με τον Αντρέ βαν Βουλπέν, φοιτητή μηχανολογίας του πανεπιστημίου και έναν εκ των συντελεστών του προγράμματος, το Helena (το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τη σαιξπηρική ηρωίδα η οποία «έδωσε την πνοή της ζωής στην πέτρα») θα είναι το πρώτο παράδειγμα τεχνολογίας υποστήριξης ζωής στην επιφάνεια του Άρη και προπομπός της άφιξης των αποίκων του Mars One το 2025.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πείραμά μας θα ανοίξει τον δρόμο για την εξασφάλιση της επιβίωσης των αστροναυτών που θα επιλεγούν για τον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς προσπαθούμε να παράγουμε οξυγόνο από αρειανές πηγές. Πέρα από τη συνεισφορά στην επιστήμη, ελπίζουμε να συνθέσουμε τη μεγαλύτερη crowd-sourced συλλογή τέχνης που έχει σταλεί ποτέ σε άλλον πλανήτη, δίνοντας σε κάθε πολίτη της Γης την ευκαιρία να συμμετέχει στο ταξίδι μας στον Άρη».

Sponsored Post