ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2017 07:25 EEST | Updated 10/10/2017 07:25 EEST

Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία. Αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές δαπανών

THIBAULT CAMUS via Getty Images
THIBAULT CAMUS/AFP/Getty Images

Οι Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις διαδηλώσεις των συνταξιούχων και των οδηγών, τώρα είναι η σειρά του δημόσιου τομέα να κινητοποιηθεί κατά της μείωσης των θέσεων εργασίας, του παγώματος των μισθών και της αμφισβήτησης του εργασιακού τους καθεστώτος.

Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια όλα τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων καλούν το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων εργαζόμενων που εκπροσωπούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της Γαλλίας, σημαίνει ότι θα κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί καθώς και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Προβλήματα αναμένονται και στις αερομεταφορές, με τη γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας να έχει συστήσει στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 30% τις πτήσεις τους.

Για πρώτη φορά από το 2009 περίπου δέκα συνδικάτα εργαζόμενων στον τομέα της υγείας –γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι— συμμετέχουν στην κινητοποίηση των εργαζόμενων στα παραϊατρικά επαγγέλματα –νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, βοηθοί νοσοκόμων.

Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι «μεγάλη», σύμφωνα με τα συνδικάτα, με σχεδόν 130 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες.

Πάντως ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «στηρίζω πλήρως τα μέτρα που ελήφθησαν», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «δεν περιφρονούνται» και «είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της χώρας μας».

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει το εύρος της βαθιάς δυσαρέσκειας που νιώθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι», εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Echos.

Μια άποψη που συμμερίζεται ο Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου Ifop: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την αίσθηση ότι στιγματίζονται και ότι πληρώνουν το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)