Τα αγγλικά δεν θα είναι επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά το Brexit προειδοποιεί η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ

Όχι αγγλικά μετά το Brexit προειδοποιεί η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ
(GERMANY OUT) 1948-Wirtschaftswissenschaftlerin, Politikerin, PolenEuropaministerinPorträt (Photo by Mathaes/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) 1948-Wirtschaftswissenschaftlerin, Politikerin, PolenEuropaministerinPorträt (Photo by Mathaes/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Η Πολωνή οικονομολόγος και επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Danuta Hübner, δήλωσε την Δευτέρα ότι τα αγγλικά δεν θα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

«Έχουμε μια ρύθμιση που προβλέπει ότι κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει το δικαίωμα να επιλέγει μία επίσημη γλώσσα. Οι Ιρλανδοί έχουν επιλέξει τα ιρλανδικά (γαελικά), οι Μαλτέζοι τα μαλτέζικα και το Ηνωμένο Βασίλειο τα αγγλικά. Εάν δεν έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα έχουμε τα αγγλικά», είπε.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα, καθώς τα αγγλικά είναι η συνηθέστερη γλώσσα επικοινωνίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρόλα αυτά, το Politico εξηγεί ότι ίσως τα αγγλικά να συνεχίσουν να θεωρούνται επίσημη γλώσσα της ΕΕ, εάν η Ιρλανδία τα επιλέξουν ως την κύρια γλώσσα τους. Η χώρα είχε επιλέξει τα ιρλανδικά γιατί όταν μπήκε στην Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήδη μέλος και τα αγγλικά μία από τις επίσημες γλώσσες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί κυρίως τα γαλλικά και τα γερμανικά αντί για τα αγγλικά για συμβολικούς λόγους, ενώ η Ιταλία ασκεί πιέσεις για να γίνει μία από τις επίσημες γλώσσες.

Δημοφιλή