ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2015 07:04 EEST | Updated 17/06/2015 07:05 EEST

Ινστιτούτο Reuters: Τα διαδικτυακά μέσα όπως η Huffington Post κερδίζουν έδαφος στην μάχη της ενημέρωσης

Edward Smith/EMPICS Entertainment
General view of the iPhone 5s.

Τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως η Huffington Post και το Buzzfeed αλλάζουν τα δεδομένα στον χώρο της πληροφόρησης, σύμφωνα με αναφορά του Ινστιτούτου Reuters για το 2015.

Φαίνεται πως στην μάχη της ενημέρωσης τα νέα μέσα κερδίζουν έδαφος, με το βρετανικό κοινό να παρακολουθεί όλο και λιγότερο τηλεόραση (62% για το 2015, 69% για το 2013). Η μεγαλύτερη πτώση όμως συναντάται στους νέους κάτω των 45, καθώς μόλις το 46% ενημερώνεται από τα προγραμματισμένα δελτία ειδήσεων. Βέβαια, η μικρή οθόνη συνεχίζει να αποτελεί την κύρια πηγή ενημέρωσης στον κόσμο.

Όπως αναφέρει η αναφορά του Reuters, η Huffington Post είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής επωνυμία ενημέρωσης στον κόσμο, με το 10% του πληθυσμού να την χρησιμοποιεί. Στην Βρετανία μάλιστα έρχεται τρίτη, καλύπτοντας την ίδια θέση με την εφημερίδα The Guardian.

[Infographics courtesy of Statista]

Ακόμα, βρέθηκε πως, λόγω της ευρείας χρήσης των «έξυπνων κινητών», ο κόσμος ενημερώνεται κυρίως στον δρόμο. Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού δήλωσε πως το κινητό του αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύονται ως μια πολύ σημαντική πηγή ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιρλανδία, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, στην Γαλλία, την Γερμανία και την Ιαπωνία το κοινό διχάζεται, με τους γηραιότερους να προτιμούν τα παραδοσιακά μέσα και τους νεότερους τα διαδικτυακά.

Τέλος, το γεγονός ότι το διαδίκτυο κερδίζει έδαφος στην ενημέρωση, αυτό δεν σημαίνει πως κερδίζουν και σε αξιοπιστία. Οι Βρετανοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται περισσότερο την τηλεόραση (37%), ενώ ένα μικρό ποσοστό θεωρεί αξιόπιστες τις πληροφορίες που διαβάζει στο διαδίκτυο (12%).

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στην βρετανική έκδοση της Huffington Post.