ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2016 09:04 EEST | Updated 17/10/2016 09:04 EEST

Θύμα παιδεραστή-ιερέα ο «εκδικητικός» πρόεδρος των Φιλιππίνων Ντουτέρτε

Erik de Castro / Reuters
President Rodrigo Duterte speaks during a gathering of businessmen in Pasay city, Metro Manila, Philippines, October 13, 2016. REUTERS/Erik De Castro

Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, θαρρείς και κάθε φορά που μιλά βγάζει μίσος και οργή προς μια κατηγορία ανθρώπων. Ο «Τιμωρός» όπως τον ονομάζουν, τα έχει βάλει με τον Μπάρακ Ομπάμα, τον Πάπα και σειρά ακόμα ανθρώπους, αν και στο στόχαστρό του είναι οι χρήστες και έμποροι ναρκωτικών.

Μόλις ανέβηκε στην εξουσία, επανέφερε την θανατική καταδίκη και έδωσε την δυνατότητα στους αστυνομικούς να εκτελούν υπόπτους για εμπορία ναρκωτικών, χωρίς πρώτα να περάσουν από δίκη. Το αποτέλεσμα ήταν να πνιγούν οι δρόμοι των πόλεων στο αίμα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόσοι αθώοι έχασαν την ζωή τους στις επιχειρήσεις των αρχών.

Ο Ντουτέρτε έχει δεχτεί οξεία κριτική από ξένα έθνη και ο ίδιος δεν δίστασε να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Αδόλφο Χίτλερ. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι οι αποφάσεις και εντολές του, όσο σκληρές και εάν είναι, κινούνται σε ένα πλαίσιο ηθικών αξιών όπου η εκδίκηση έχει σημαντικό ρόλο. Σε συνέντευξη που έδωσε για πρώτη φορά στο Al Jazeera ο ίδιος εξήγησε ότι ήταν τα «σκοτεινά» συμβάντα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας εκείνα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και τα πιστεύω του.

«Είναι εκείνα τα πράγματα που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα σου», ακούγεται να λέει στην συνέντευξη.

Ο Ντουτέρτε είχε αποκαλύψει το 2015 ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί, γεγονός που ίσως εξηγεί τα τελευταία λεγόμενά του. Ήταν θύμα ενός ιερέα που δίδασκε στο σχολείο του, ενώ γνωρίζει ότι τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα. Ο ίδιος δεν είχε αποκαλύψει τίποτα στους γονείς του γιατί φοβόταν, όμως ο θυμός συσσωρευόταν μέσα του.