ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2016 15:09 EEST | Updated 24/05/2016 15:09 EEST

Ποινή φυλάκισης 1,5 έτους σε δημοσιογράφο στο Καζακστάν. Φίμωση του Τυπου βλέπουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

Peter Ptschelinzew via Getty Images
Myanmar is slowly achieving more press freedom resulting in a large increase in periodicals available.

Ως ένδειξη της διάθεσης της κεντρικής εξουσίας του Καζακστάν να σιγήσει τις φωνές δημοσιογράφων που ασκούν «ενοχλητική κριτική», μεταφράζεται η απόφαση επιβολής ποινής φυλάκισης 1,5 έτους σε βάρος δημοσιογράφου με την κατηγορία διασποράς ψευδών ειδήσεων σχετικά με μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Η δημοσιογράφος, Guzyal Baydalinova, που διατηρούσε το ειδησεογραφικό website Nakanune.kz κατηγορείται πως μέσω αυτού προκάλεσε ζημία στην τράπεζα Kazkommertsbank δημοσιεύοντας πληροφορίες περί διαφθοράς. Δικαστήριο στο Αλμάτι έκρινε τον περασμένο Ιούνιο πως η δημοσιογράφος θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση περίπου 96.000 ευρώ καθώς το δημοσίευμα διέβαλε την εμπορικής της αξιοπιστία. Οι δικηγόροι της προσπάθησαν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των δικηγόρων της τράπεζας. Οι δε νόμοι που ήδη υπάρχουν στον Καζακστάν σχετικά με την συκοφαντική δυσφήμιση δεν ήταν αρκετοί για να τιμωρηθεί η δημοσιογράφος.

Τον Δεκέμβριο όμως η αστυνομία έκανε έφοδο στα ραφεία του website κατάσχοντας έγγραφα και εξοπλισμό ενώ εισέβαλε και στα σπίτια δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτό. Η δε Baydalinova συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα και από τότε είναι υπό κράτηση.

Σημειώνεται πως η δημοσιογράφος παλαιότερα, εργαζόταν σε εφημερίδα στην οποία είχε μπει «λουκέτο» με ανάλογο τρόπο αφού πρώτα είχε χαρακτηριστεί ως «εξτρεμιστική». Χρηματοδότης της εφημερίδας ήταν ο ολιγάρχης Mukhtar Ablyazov και δηλωμένος εχθρός του προέδρου της χώρας Nursultan Nazarbayev.

H Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων καταδικάζει την απόφαση σε βάρος της δημοσιογράφου.

Πηγή: Εurasianet