Irish Times: Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα αρνείται να πουλήσει την ψυχή της

Irish Times: Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα αρνείται να πουλήσει την ψυχή της
Statues of The Porch of the Caryatids in Acropolis, Athens
Statues of The Porch of the Caryatids in Acropolis, Athens
Poike via Getty Images

«Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα αρνείται να πουλήσει την ψυχή της», γράφει ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Πάιν στους «Irish Times», σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τους Έλληνες σε όσους τους κατηγορούν για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η οικονομία της χώρας μας.

Ο Πάιν είχε πρόσφατα εξηγήσει σε άρθρο του τις αιτίες της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τους διάφορους μύθους που κυκλοφορούν. Ωστόσο, τα σχόλια που έλαβε στηρίζονταν στα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί για τους Έλληνες. Ένα από αυτά έλεγε πως οι (Έλληνες) είναι εκείνοι «που δεν πληρώνουν τους φόρους τους, θέλουν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 45 και ζητούν χρήματα από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους που πρέπει να δουλεύουν μέχρι την ηλικία των 68».

Ο συγγραφέας εξηγεί ότι αυτές οι κατηγορίες δεν πρέπει να απευθύνονται προς έναν ολόκληρο λαό, καθώς αντίστοιχες περιπτώσεις ανθρώπων «υπάρχουν και στην Ιρλανδία». Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τις ευθύνες των πολιτικών και των συμβούλων τους, καθώς και των γερμανικών τραπεζών που επέτρεψαν την συσσώρευση του ελληνικού χρέους. Καταλογίζει ακόμα ευθύνες σε εκείνους τους πλούσιους που δεν πληρώνουν φόρους, αλλά και στην γραφειοκρατία που παρεμποδίζει την καινοτομία και τις εξαγωγές.

Ο Πάιν υπενθυμίζει πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πως την ίδια στιγμή η χώρα πρέπει να περιθάλψει τους 60.000 πρόσφυγες πολέμου που έχουν φτάσει στην χώρα. Ο συγγραφέας καταλήγει εξηγώντας ότι η Ιρλανδία κατάφερε να βγει γρηγορότερα από την κρίση, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των αγορών. Ωστόσο, αυτό έγινε με ένα τίμημα: έχασε την αυθεντικότητά της για να μοιάσει στις μοντέρνες κοινωνίες της κρίσης. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πάιν «δεν πούλησε την ψυχή της».

Δημοφιλή