ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2015 05:17 EEST | Updated 18/04/2015 05:17 EEST

Μαίνεται ο πόλεμος των καρτέλ στην πόλη Ρεϊνόσα του Μεξικό. Πληροφορίες για δύο νεκρούς πολίτες

ASSOCIATED PRESS
Federal police on a vehicle guard one of the three forensic trucks where several bodies were placed after dozens of bodies, some of them mutilated, were found on a highway connecting the northern Mexican metropolis of Monterrey to the U.S. border found in the Km 47 of the Reynosa-Cadereyta road in the town of San Juan near the city of Monterrey, Mexico, Sunday, May 13, 2012. (AP Photo/Christian Palma)

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μεξικού ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων, που έβαλαν φωτιά σε οχήματα—ανάμεσά τους σχολικά λεωφορεία—και απέκλεισαν δρόμους, μετά τη σύλληψη από τις αρχές ενός ηγετικού στελέχους της μιας από τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά στην περιοχή.

Τμήματα της πόλης Ρεϊνόσα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, απέναντι από την πόλη Μακάλεν του Τέξας, παρέλυσαν εντελώς την Παρασκευή το απόγευμα (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας). Επικράτησε πανικός όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες δεν ήταν σε θέση να δώσουν έναν απολογισμό των θυμάτων.

Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή αστυνομία και πεζοναύτες συνέλαβαν τον “Ελ Γκάφε”, ηγετικό στέλεχος του καρτέλ του Κόλπου, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Ρεϊνόσα, μια πόλη 600.000 και πλέον κατοίκων. Ο “Ελ Γκάφε” μετήχθη ήδη στην πρωτεύουσα του Μεξικού, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Ρεϊνόσα, στην πολιτεία Ταμαουλίπας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι τουλάχιστον δύο διερχόμενοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

“Η πόλη βρίσκεται εντελώς εκτός ελέγχου”, δήλωσε ο Φρανσίσκο Γκαρσία Καμπέσα δε Βάκα, γερουσιαστής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της Ρεϊνόσα.

Οι αρχές της πολιτείας Ταμαουλίπας κάλεσαν μέσω Twitter τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις.

Οι αρχές εξάλλου προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν την ταυτότητα του ηγετικού στελέχους του καρτέλ του Κόλπου που συνελήφθη, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Κατά τον αξιωματούχο, υπήρξε σύγχυση με έναν άλλο κακοποιό που είχε συλληφθεί στην περιοχή πέρυσι.

Η Ρεϊνόσα αποτελεί από πέρυσι θέατρο αιματηρών συγκρούσεων, καθώς το καρτέλ του Κόλπου και το καρτέλ Λος Σέτας μάχονται για την κυριαρχία στην περιοχή.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται εξαιτίας της βίας που σχετίζεται με τις συμμορίες στο Μεξικό τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο υποσχόταν να αποκαταστήσει την τάξη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2012, όμως παρότι ο αριθμός των δολοφονιών έχει μειωθεί, σε πολλές περιοχές της χώρας η βία συνεχίζεται αμείωτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)