ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2017 09:50 EEST | Updated 27/07/2017 09:50 EEST

Σε αυτές τις χώρες είναι παράνομο -ακόμα και σήμερα- να είσαι ομοφυλόφιλος

Marc Bruxelle via Getty Images
Gay rainbow flags at Montreal gay pride parade with blurred spectators in the background

Βρισκόμαστε στο 2017, η ομοφυλοφιλία θεωρείται όχι μόνο νόμιμη, αλλά και ηθικά αποδεκτή σε μια μεγάλη μερίδα του πλανήτη, όμως ορισμένες χώρες συνεχίζουν να τιμωρούν τους ανθρώπους που έλκονται από το ίδιο φύλο. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με θάνατο.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε 72 χώρες του πλανήτη – από αυτές, στις 27 απαγορεύεται μόνο η συνεύρεση μεταξύ ανδρών, ενώ στις υπόλοιπες 45 παράνομη είναι και η ομοφυλοφιλία μεταξύ γυναικών.

Οι χώρες που τιμωρούν τους γκέι και τις λεσβίες με θάνατο είναι το Ιράν, το Σουδάν, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, αν και η θανατική καταδίκη εφαρμόζεται και σε περιοχές της Σομαλίας και της Νιγηρίας. Στην Συρία και το Ιράκ η ομοφυλοφιλία δεν τιμωρείται με θάνατο, όμως οι εκτελέσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο κυρίως από ομάδες εξτρεμιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η δυνατότητα να τιμωρηθεί κάποιος ομοφυλόφιλος σε θάνατο είναι υπαρκτή και στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Μαυριτανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουν καταδικαστεί άνθρωποι για συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων του ιδίου φύλου.