ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2016 13:19 EET | Updated 26/01/2016 14:51 EET

Δανία: Με νόμο του κράτους η κατάσχεση των τιμαλφών όσων αιτούνται άσυλο

ASSOCIATED PRESS
The new migrant reception camp in Vordingborg, 100 km south of Copenhagen, is opened to the media Thursday, Nov. 26, 2015. The camp will be able to house up to 2000 migrants and refugees. (Per Rasmussen/Polfoto via AP) DENMARK OUT

Το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε σήμερα, Τρίτη, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την κατάσχεση των μετρητών και πολύτιμων αντικειμένων που έχουν στην κατοχή τους οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι καταφτάνουν στη χώρα.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι πλέον οι πρόσφυγες εξομοιώνονται με τους άνεργους Δανούς οι οποίοι πρέπει να πωλούν περιουσιακά στοιχεία τους από ένα ύψος και επάνω εάν θέλουν να διεκδικήσουν κοινωνικά επιδόματα

.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι μετανάστες θα μένουν μόνο με 10.000 κορόνες Δανίας (περίπου 1.300 ευρώ), καθώς τα υπόλοιπα χρήματα θα κατάσχονται με στόχο την κάλυψη των αναγκών τους στα κέντρα φιλοξενίας.

Αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, όπως βέρες, θα εξαιρούνται.

Επίσης σύμφωνα με το νέο νόμο αυξάνεται από τον ένα χρόνο στα τρία η περίοδος που θα μπορούν οι πρόσφυγες να κάνουν αίτηση για να προσκαλούν τους συγγενείς τους.

Επιπλέον θα περιοριστούν οι προσωρινές άδειες παραμονής, ενώ θα γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για την έκδοση μόνιμων αδειών παραμονής.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 81 ψήφους υπέρ και 27κατά. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η πρόταση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Sponsored Post