Διεθνής συνδιάσκεψη για αρωγή στον Λίβανο

Πέντε ημέρες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, και στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων του Σαββάτου.
ASSOCIATED PRESS

Συνομιλίες με σκοπό την παροχή βοήθειας στον Λίβανο για την έκρηξη στη Βηρυτό, πέντε ημέρες μετά το τραγικό συμβάν και μία ημέρα μετά τις βίαιες ταραχές στην πρωτεύουσα, θα έχουν ηγέτες διαφόρων χωρών του κόσμου την Κυριακή.

Όπως αναφέρει το BBC, η τηλεδιάσκεψη, που διοργανώθηκε από τη Γαλλία και τον ΟΗΕ, αρχίζει στις 14.00 ώρα Λιβάνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως σχεδιάζει να συμμετέχει και αυτός.

Αξιωματούχοι εκτιμούν πως η έκρηξη, στην οποία βρίσκονταν χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε ζημιά ύψους 15 δισ. δολαρίων. Στους 159 ανέρχονται οι νεκροί, στους 5.000 οι τραυματίες και στους 300.000 οι άστεγοι.

Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ έλαβαν χώρα επιθέσεις σε υπουργεία. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είπε ότι θα ζητούσε πρόωρες εκλογές. Το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

Η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ ανακοίνωσε την παραίτησή της. «Ζητώ συγνώμη από τους Λιβανέζους, τις προσδοκίες των οποίων αποτύχαμε να πραγματώσουμε, καθώς αλλαγές δεν έγιναν... και, μετά την τρομακτική καταστροφή στη Βηρυτό, παραιτούμαι από την κυβέρνηση» δήλωσε η Αμντέλ Σαμάντ σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Jadeed TV.

Ο Λίβανος βρισκόταν ήδη σε βαθιά οικονομική κρίση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την πανδημία, και πριν την έκρηξη. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Οκτώβριο, λόγω της κατάστασης της οικονομίας και του καταποντισμού του νομίσματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Βηρυτό την Πέμπτη και ανακοίνωσε πως ήθελε να συντονίσει τη διεθνή βοήθεια προς τη χώρα. Ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου αναφέρει πως στη συνδιάσκεψη της Κυριακής θα επιδιωχθεί η κινητοποίηση των κύριων διεθνών εταίρων του Λιβάνου και ο συντονισμός της βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα. Θα παραστούν εκπρόσωποι από την ΕΕ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχουν προσκληθεί πολλοί άλλοι.

Σε μια σειρά από tweets ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι συζήτησε για την καταστροφή στη Βηρυτό με τον Μακρόν και θα συμμετείχε στη συνδιάσκεψη.

Πολλές χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους εκατ. δολαρίων και στέλνουν πλοία, υγειονομικούς και υλικό. Ωστόσο ο ΟΗΕ ζητά περισσότερη βοήθεια και προειδοποιεί για τις μεγάλες προκλήσεις εν όψει: Πολλά σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρισμό, υπάρχει ανησυχία για έλλειψη τροφίμων και αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.

Κατά τις ταραχές του Σαββάτου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες άτομα. Χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά και έλαβαν χώρα επιθέσεις σε υπουργεία, τα οποία κατελήφθησαν προσωρινά από οργισμένους διαδηλωτές.

Popular in the Community