ΔΙΕΘΝΕΣ
20/04/2015 11:18 EEST | Updated 20/04/2015 11:20 EEST

Το ξέρατε πως οι Αμερικανοί έχουν το δικό τους Παρθενώνα;

Μπορεί στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας να υπάρχει ένας «Πύργος του Άιφελ» σε (πολύ) μικρότερη κλίμακα από τον πρωτότυπο, ο οποίος και έχει δώσει στο χωριό το παρατσούκλι «Το Μικρό Παρίσι» (προφανώς για πλάκα), στο Nashville του Tennessee όμως οι κάτοικοι έχουν πάει την αντιγραφή ιστορικών μνημείων σε άλλο επίπεδο.

Στη γνωστή πόλη του αμερικάνικου Νότου υπάρχει ένας δεύτερος «Παρθενώνας», πιστό αντίγραφο του δικού μας τόσο σε διαστάσεις όσο και σε λεπτομέρειες, ο οποίος βρίσκεται στο Centennial Park στο κέντρο του Nashville και λειτουργεί ως μουσείο τέχνης.

Το κτίριο δημιουργήθηκε το 1897 ως το επίκεντρο μιας έκθεσης με αρχαία κτήρια, ήταν όμως το μόνο που κατασκευάστηκε κατ'εικόνα και καθ'ομοίωσιν του πρωτότυπου καθώς και το μόνο που συντηρείται μέχρι και σήμερα στο πάρκο. Αποτελείται από πωρόλιθο και μάρμαρο ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα ακριβές αντίγραφο του αγάλματος της θεάς Αθηνάς, ύψους 13 μέτρων, καθώς και πολλά άλλα αγάλματα και αναπαραστάσεις που υπήρχαν και στον πρωτότυπο Παρθενώνα.

Το όνομά του είναι «NAOS» και εκτός από τις ρέπλικες που αναφέραμε πριν, στεγάζει μια μόνιμη συλλογή 63 έργων ζωγραφικής από Αμερικανούς καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα και συχνά φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ και διοργανώσεις. Κατά τους μήνες τους καλοκαιριού οι τοπικές θεατρικές παραγωγές χρησιμοποιούν το κτήριο ως σκηνικό για κλασικά ελληνικά έργα του αρχαίου θεάτρου, όπως η «Μήδεια» και η «Αντιγόνη». Μετά την ανακαίνισή του το 2002, προστέθηκε βραδινός φωτισμός σε πράσινο, κόκκινο και μπλε χρώμα, ο οποίος προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα του κτηρίου στο σκοτάδι -λίγο κιτς, αλλά εντυπωσιακή όπως και να 'χει.

Photo gallery "Naos" in Nashville See Gallery