ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2017 14:01 EET | Updated 04/11/2017 14:01 EET

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Γκάμπριελ μετά την απελευθέρωση Γερμανού υπηκόου

CEM OZDEL via Getty Images
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (L) meets with his German counterpart Sigmar Gabriel in Antalya, on November 4, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Cem OZDEL (Photo credit should read CEM OZDEL/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκε το Σάββατο στην Τουρκία με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια ευκαιρία να συζητηθούν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ έπειτα από μια σειρά διπλωματικών επεισοδίων.

Οι Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου συζήτησαν για "τις διμερείς σχέσεις καθώς και για τα δύσκολα θέματα και τις προσδοκίες και των δύο πλευρών" στη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης στην τουρκική πόλη Αττάλεια, ανακοίνωσε μέσω Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης ενός ακόμη γερμανού υπήκοου, ο οποίος εκρατείτο στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους. Με την απελευθέρωσή του, εννέα γερμανοί υπήκοοι παραμένουν σε τουρκικές φυλακές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπέστησαν πλήγμα μετά την έναρξη της επιχείρησης καταστολής από τον πρόεδρο Ερντογάν εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο χρόνο. Η Γερμανία άσκησε κριτική εις βάρος των μαζικών συλλήψεων και αρνήθηκε να εκδώσει πρόσωπα τα οποία η Άγκυρα κατηγορεί ότι εμπλέκονται στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)