ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2016 16:06 EET | Updated 01/02/2016 16:06 EET

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία ο ιός Ζίκα

ASSOCIATED PRESS
In this Jan. 29, 2016 photo, Tainara Lourenco, who is five months pregnant, sits inside her house at a slum in Recife, Brazil. Like many of the estimated 400,000 women currently pregnant in Brazil, she can’t afford mosquito repellent. The government has pledged to start providing repellent to low-income women and promises to deploy the Armed Forces to help eliminate Aedes’ breeding places. (AP Photo/Felipe Dana)

Απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο χαρακτήρισε τον ιό Ζίκα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με την επικεφαλής του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν να υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμένη και άμεση δράστη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Οι ειδικοί προβληματίζονται για το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα και σε περιοχές μακρινές από την αρχική εστία με καταστροφικές συνέπιες.

Ο Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών και συγκεκριμένα του κουνουπιού «τίγρης» και συνδέεται πλέον με τη γέννηση μωρών με μικροεγκεφαλία, δηλαδή παιδιών που ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ και ο ΠΟΥ κατέταξε τον ιό Ζίκα στην ίδια κατηγορία προβληματισμού με τον Έμπολα.

Μετά την έκτακτη σημερινή συνεδρίαση του ΠΟΥ και την απόφαση που πήρε οι επιστήμονες θα επιταχύνουν την έρευνά τους για την αντιμετώπιση του ιού.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΠΟΥ, είναι να προστατευθούν οι έγκυοι γυναίκες και των μωρών τους, όπως και να ελεγχθούν τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό.

Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, διαδίδεται με εκρηκτικό τρόπο στην περιοχή της βόρειας και της νότιας Αμερικής, όπου το 2016 αναμένονται 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα.

Η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον Ζίκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Οκτώβριο, όταν εμφανίσθηκε στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας ένας ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί 270 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας και 3.448 ύποπτα κρούσματα, έναντι 147 το 2014.

Η Κολομβία, το Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο έχουν συστήσει στις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη όσο διάστημα δεν τίθεται υπό έλεγχο η επιδημία του Ζίκα.

Σημειώνεται ότι στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 4.000 κρούσματα μικροεγκεφαλίας από τον Οκτώβριο

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν επισημανθεί δεκάδες κρούσματα μόλυνσης από τον Ζίκα μεταξύ ανθρώπων που επιστρέφουν από διακοπές ή από επιχειρηματικά ταξίδια στις πληγείσες χώρες. Χθες, Κυριακή, ένα ινδονησιακό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πως βρήκε ένα κρούσμα θετικό στον ιό Ζίκα στη νήσο Σουμάτρα, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στη χώρα «εδώ και κάποιο καιρό».

Ο Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης). Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει διατυπώσει συστάσεις αναφορικά με τα ταξίδια στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον Ζίκα, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότερη πρόληψη έγκειται στην εξάλειψη των στάσιμων νερών όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και στη χρήση εντομοαποθητικών και κουνουπιερών για προστασία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά θεραπεία και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η δημιουργία ενός εμβολίου θα απαιτήσει περισσότερο από έναν χρόνο.

Sponsored Post