ΔΙΕΘΝΕΣ
17/02/2016 09:02 EET | Updated 17/02/2016 09:02 EET

ΠΟΥ: 56 εκατ. δολάρια το κόστος για την καταπολέμηση του Ζίκα μέχρι το καλοκαίρι

ASSOCIATED PRESS
Six-weeks pregnant Daniela Rodriguez, 19, waits for test results after being diagnosed with the Zika virus at the Erasmo Meoz Hospital in Cucuta, Colombia, Thursday, Feb. 11, 2016. Norte de Santander is the state with the highest cases of Zika virus in the country. (AP Photo/Ricardo Mazalan)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ότι χρειάζονται 56 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός Ζίκα μέχρι τον Ιούνιο, περιλαμβανομένης και της εσπευσμένης κατασκευής εμβολίων και της διαγνωστικής.

Το ποσό αυτό, που περιλαμβάνει 25 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο τον ΠΟΥ, θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τον έλεγχο του ιού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει τώρα εξαπλωθεί σε 39 χώρες και έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στη Βραζιλια, καθώς και σε ερευνητικές μελέτες.

«Οι ερευνητικές μελέτες χρειάζονται έτσι ώστε να αποτιμήσουμε την παρουσία του ιού Ζίκα στο σπέρμα και σε άλλα σωματικά υγρά, περιλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και την πιθανή μετάδοσή του μέσω της σεξουαλικής επαφής και από τη μητέρα στο έμβρυο», αναφέρει το Πλαίσιο Στρατηγικής Ανταπόκρισης και Σχέδιο Κοινής Επιχείρησης του ΠΟΥ, που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι περισσότερες από 5.000 έγκυες στην Κολομβία έχουν μολυνθεί με τον ιό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εθνικής Υγείας της χώρας. Η ασθένεια έχει συνδεθεί με τη μικροκεφαλία, μια κατάσταση κατά την οποία μωρά γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρό κρανίο και πνευματική υστέρηση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)