ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2016 03:10 EET | Updated 08/02/2016 03:10 EET

Οι χώρες που έχει εντοπιστεί ο ιός Ζίκα σε έναν χάρτη

ASSOCIATED PRESS
Daniele Ferreira dos Santos feeds her son Juan Pedro, who suffers from microcephaly, as they wait to be examined at the Altino Ventura Foundation, a treatment center that provides free health care, in Recife, Pernambuco state, Brazil, Thursday, Feb. 4, 2016. Brazil is in the midst of a Zika outbreak and authorities say they have also detected a spike in cases of microcephaly in newborn children, but the link between Zika and microcephaly is as yet unproven. (AP Photo/Felipe Dana)

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα ως παγκόσμια υγειονομική άμεση ανάγκη, καθώς φαίνεται ότι προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα κυοφορούμενα έμβρυα, η εξάπλωση του ιού προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, έως τα τέλη του έτους θα έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι διαστάσεις που έχει λάβει ο ιός μέχρι σήμερα.

You will find more statistics at Statista

Πρόκειται για μια λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και θυμίζει τον δάγκειο, τον κίτρινο πυρετό και την ασθένεια του Δυτικού Νείλου. Πρώτη φορά εντοπίστηκε στο δάσος Ζίκα της Ουγκάντας το 1947 και είναι αρκετά διαδεδομένος σε Αφρική και Ασία. Δεν είχε επεκταθεί στο δυτικό ημισφαίριο έως πέρυσι τον Μάιο, οπότε εμφανίστηκε στη Βραζιλία. Μέχρι πρόσφατα σχεδόν κανείς στη Δύση δεν είχε προσβληθεί από τον ιό κι έτσι ελάχιστοι διαθέτουν ανοσοποιητικές άμυνες απέναντί του, γι’ αυτό και επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα. Στην Ισπανία εντοπίστηκε ο ιός σε έγκυο την περασμένη εβδομάδα και πρόκειται για το πρώτο κρούσμα σε εγκυμονούσα στην Ευρώπη.

Βασική ανησυχία των επιστημόνων είναι οι έγκυοι που προσβάλλονται, καθώς φαίνεται ότι προκαλεί μικροκεφαλία στα νεογνά, ενώ εμφανίζουν προσωρινή παράλυση όταν εκτεθούν σε αυτόν.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και μόνο ο ένας στους πέντε εμφανίζει πυρετό, ερύθημα, αρθραλγία και ερεθισμό στα μάτια. Ακόμη, όμως, και αυτοί που εμφανίζουν συμπτώματα δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ. Για να ανιχνευθεί η λοίμωξη χρειάζεται ανάλυση αίματος ή ιστού μία εβδομάδα από τη λοίμωξη.

Sponsored Post