Δίκη Αλκη Καμπανού: Διαφωνία τεχνικών συμβούλων για τα κρίσιμα τραύματα στον 19χρονο

Από αυτά κρίνεται η εμπλοκή των κατηγορουμένων στη δολοφονία - Έντονος διάλογος Εισαγγελέα με τον ιατροδικαστή.
Eurokinissi Sports

Για 24η ημέρα συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Σήμερα καταθέτουν οι τεχνικοί σύμβουλοι από την πλευρά των κατηγορουμένων.

Αυτή την ώρα καταθέτει ο τεχνικός σύμβουλος, μάρτυρας υπεράσπισης δύο κατηγορουμένων, Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε στην αιτία θανάτου του Άλκη, λέγοντας ότι ο θάνατός του προήλθε από το τραύμα στη μηριαία αρτηρία και όχι από συρροή τραυμάτων στο κεφάλι και τα πόδια, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η διαφοροποίηση μεταξύ των τεχνικών συμβούλων στις εκθέσεις τους αλλά και στα όσα υποστηρίζουν ενώπιον του δικαστηρίου, και σε ό,τι αφορά το τραύμα στο αριστερό πόδι του Άλκη, από το οποίο κρίνεται και η εμπλοκή των κατηγορουμένων που κρατούσαν το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ και το δρεπάνι.

Κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι το τραύμα είναι ένα και διαμπερές και προκλήθηκε από το δρεπάνι, την ώρα που άλλοι ισχυρίζονται ότι τα τραύματα είναι δύο και δεν προκλήθηκαν από κανένα από τα δύο αυτά όργανα.

Ο έντονος διάλογος της Εισαγγελέως με τον τεχνικό σύμβουλο

Έντονος ήταν ο διάλογος της Εισαγγελέως με τον κ. Γαλεντέρη, σε ό,τι αφορά τα τραύματα στο κεφάλι του Άλκη, τα οποία η κα Κοβάτση είχε χαρακτηρίσει ως θανατηφόρα.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης για λογαριασμό δύο εκ των 12 κατηγορούμενων (του 9ου και 11ου), ο κ. Γαλεντέρης διαφώνησε με το συμπέρασμα της συναδέλφου του Λήδας Κοβάτση, η οποία υπογράφοντας την ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου του 19χρονου, έκανε λόγο για συρροή κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα.

Ο μάρτυρας απέδωσε τον θάνατο του Άλκη στο χτύπημα που δέχθηκε στη μηριαία αρτηρία και προκάλεσε αιμορραγική καταπληξία (ανάλογη επιστημονική άποψη διατύπωσαν οι δυο προηγούμενοι ιατροδικαστές Γρηγόρης Λέων και Κατερίνα Αποστολίδου που εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης), αποσυνδέοντας από τον μηχανισμό θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Δεν διαφωνώ με τα ευρήματα της κ. Κοβάτση, αλλά με το συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου. Εν προκειμένω περιλαμβάνει όλες τις κακώσεις στα κάτω άκρα παρότι η ίδια αποδέχεται ότι κάποιες δεν ήταν θανατηφόρες», είπε ο κ. Γαλεντέρης, επιμένοντας ότι ο θάνατος του Άλκη δεν προκλήθηκε ούτε επηρεάστηκε από τα χτυπήματα στο κεφάλι. Εκτίμησε δε, ότι τα συγκεκριμένα χτυπήματα στο κεφάλι προκλήθηκαν «με χέρια και πόδια», αλλά όχι με κάποια όργανα, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά εντυπώματα.

Όσον αφορά το «θανατηφόρο» τραύμα στη μηριαία αρτηρία, πιθανολόγησε ότι προκλήθηκε από όργανο, όπως σιδερόβεργα ή μαχαίρι (τύπου παγοκόφτης) ή από κατσαβίδι («συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες»), αποκλείοντας όμως να προκλήθηκε από δρεπάνι ή μαχαίρι- κάραμπιτ, όργανα που, κατά το κατηγορητήριο, κρατούσαν οι δύο κατηγορούμενοι, υπέρ των οποίων κατέθεσε ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το πόσα άτομα χτύπησαν τον Άλκη με βάση το σύνολο των τραυμάτων που δέχθηκε, ο κ. Γαλεντέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν «το λιγότερο τρεις».

Προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου του καταλόγισε η εισαγγελέας - Ζήτησε να γίνει σε βάρος του έρευνα

Προσπάθεια παραπλάνησης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου καταλόγισε η εισαγγελέας της έδρας Κυριακή Κλιάμπα στον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη.

Αφορμή αποτέλεσε μια φωτογραφία που προσκόμισε ο ιατροδικαστής - τεχνικός σύμβουλος και περιλαμβάνεται στην ιατροδικαστική του γνωμάτευση.

Προκειμένου να τεκμηριώσει την επιστημονική του άποψη χρησιμοποίησε στην τεχνική του έκθεση, φωτογραφία από διεθνές επιστημονικό σύγγραμα, υποστηρίζοντας ότι απεικονίζει ένα κρανίο με τραύμα από θλων όργανο (ράβδο). Όπως παρατήρησε όμως η εισαγγελέας, επικαλούμενη το συγκεκριμένο σύγγραμα, πρόκειται για τραύμα που αποδίδεται σε νύσσον και τέμνον όργανο και συγκεκριμένα σε μπαλτά.

Για τον λόγο αυτό, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε μόλις ολοκληρωθεί η δίκη να διαβιβαστούν τα πρακτικά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης σε βάρος του ιατροδικαστή.

Μήνυση των γονιών του Άλκη εναντίον ιατροδικαστών

Μήνυση εναντίον των τριών ιατροδικαστών που κατέθεσαν με τις ιδιότητες των μαρτύρων υπεράσπισης - τεχνικών συμβούλων στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, υπέβαλαν οι γονείς του 19χρονου.

Στην προφορική μήνυση που υποβλήθηκε, διά τους συνηγόρου τους Αλέξη Κούγια, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης στρέφονται κατά των ιατροδικαστών Κατερίνα Αποστολίδου, Γρηγόρη Λέων και Δημήτρη Γαλεντέρη.

Στις καταθέσεις τους είχαν πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε η συνάδελφός τους Λήδα Κοβάτση ως προς τα αίτια θανάτου του 19χρονου, διατυπώνοντας την επιστημονική τους άποψη, ότι το χτύπημα στη μηριαία αρτηρία ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατο (σ.σ. η κ. Κοβάτση κάνει λόγο για συρροή κακώσεων στα κάτω άκρα και το κεφάλι).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η οικογένεια του 19χρονου υπέβαλε μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της απάτης ενώπιον δικαστηρίου, ζητώντας να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τα πρακτικά της δίκης με το περιεχόμενο των καταθέσεών τους και των ιατροδικαστικών γνωματεύσεων που συνέταξαν.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντίδραση από μερίδα των συνηγόρων υπεράσπισης, που καταλόγισε στην πολιτική αγωγή «ένδεια επιχειρημάτων», ενώ ακολούθησε ένταση στη δικαστική αίθουσα.

Η δίκη διεκόπη για τις 24 Απριλίου, οπότε αναμένεται να καταθέσει ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης (πραγματογνώμονας επί τεχνικών ζητημάτων). Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των 12 κατηγορουμένων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr