Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας άλλαξε την πρότασή της και αναγνωρίζει ελαφρυντικά

Αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, μετά την αρχική σύγχυση.
Eurokinissi

Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του «σύννομου βίου» (σ.σ. έτσι αποκαλείται πλέον ο πρότερος έντιμος βίος) σε κάθε κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση, ζήτησε τελικά η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, μετά την αρχική απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο επανήλθε μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, που προκάλεσε η σύγχυση από την πρώτη εισήγηση, και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας άλλαξε την πρότασή της.

Ειδικότερα, βελτίωσε την εισήγησή της, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:

  • Οσους κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα
  • Οσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα κ.λπ.

Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό (187, παρ. 6) είχε αναγνωρίσει αρχικά μόνο για τους τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθη Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι έχουν έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Στο σημείο εκείνο, οι συνήγοροι υπεράσπισης άλλων κατηγορουμένων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, υποστηρίζοντας ότι και οι εντολείς τους εμπίπτουν στη συγκεκριμένη περίσταση. Τελικά, το αίτημά τους έγινε δεκτό.

Η εισαγγελέας διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό το ελαφρυντικό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Χρήστο Παπά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για τις επιθέσεις σε Αντίπνοια και Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Σύμφωνα με το 187, παράγραφος 6 του παλαιού ΠΚ «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Αλαλούμ και ένταση

Σε πρώτη φάση, στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την συλλήβδην απόρριψη των ελαφρυντικών των κατηγορουμένων εξαιρώντας μόνο τους Κουκούτση, Μπούκουρα και Αλεξόπουλο.

Οπως είπε η κ. Οικονόμου «είναι αντιφατικό εφόσον κρίνονται από το δικαστήριό σας ως δράστες ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα να αναμένετε εγώ να ζητάω ελαφρυντικά. Εισηγούμαι την απόρριψη συλλήβδην όλων των ελαφρυντικών για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους».

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από συνηγόρους, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του, αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:

«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δε θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.»

Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: «Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;» Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς». Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις προσήλθαν οι γονείς του Παύλου Φύσσα

Γύρω στις 12.45μμ, η Μάγδα και ο Τάκης Φύσσας προσήλθαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις, στο Εφετείο όπου συνεχίζεται η διαδικασία επί των ελαφρυντικών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Νωρίτερα, η μητέρα του Παύλου είχε βρεθεί στο σημείο της δολοφονίας του στο Κερατσίνι όπου άφησε λουλούδια και επανέλαβε ότι «δικαιώθηκε η κοινωνία».

Το προηγούμενο βράδυ η κ. Φύσσα είχε χαρακτηρίσει «ιστορική νίκη» για την Δημοκρατία την απόφαση και σε αναμονή των ποινών είχε εκδηλώσει την προσδοκία η επόμενη ημέρα να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο.

Στο Εφετείο, η διαδικασία προβλέπει ότι μετά την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν το δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Αμέσως μετά, το δικαστήριο θα συνεδριάσει επί των ποινών. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ανακοινωθεί η τύχη των καταδικασμένων πλέον στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Επικαλέστηκαν την «καλή διαγωγή» τους

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, στην πλειοψηφία τους, ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρισθούν στους εντολείς τους ελαφρυντικά όπως ο «σύννομος βίος» και η «καλή συμπεριφορά».

Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά μεταξύ άλλων ελαφρυντικών.

Η υπεράσπιση του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Ο Γ. Ρουπακιάς, λέει, έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο δικηγόρος του και συμπλήρωσε πως ο εντολέας του «επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό».

Από τους πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος, επτά εκ των οποίων κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», η πλευρά Μιχαλολιάκου ζήτησε τρία ελαφρυντικά: του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο, ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε» ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα «και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε..».

Είπε επίσης πως «αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Ν. Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Οπως τόνισε ο δικηγόρος του «εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Εκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι τον Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιο λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ’45, για αυτές τις αστειότητες;» κατέληξε.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρινόταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης. Λαγός, επίσης ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Πρώτη χρονικά αγόρευση της υπεράσπισης ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Οπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή