Δίκη Μπελέρη: Κωφεύουν τα Τίρανα - Νέα παρέμβαση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα αναμένει «μία γνήσια αντικειμενική κρίση» στον δεύτερο βαθμό δικαιιοδοσίας.
Φρέντι Μπελέρης
Φρέντι Μπελέρης
https://www.facebook.com/belerisfr

24 ώρες μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης από το δικαστήριο στην Αλβανία εις βάρος του εκλεγμένου δημάρχου στην Χειμάρα, Φρέντη Μπελέρη, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι τα Τίρανα κωφεύουν απέναντι στις διαμαρτυρίες της Αθήνας και προκαλούν ένταση, παραβλέποντας τις συνέπειες.

Διπλωματικές πηγές από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρεμβαίνουν εκ νέου, στέλνοντας και πάλι το μήνυμα ότι η καταδικαστική απόφαση πάσχει πανταχόθεν και εκθέτει την Αλβανία και το σύστημα Δικαιοσύνης της χώρας. Το μήνυμα φαίνεται να έχει αποδέκτη (και) τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

1. Η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης.
2. Κατά το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης για τα δυο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό.
3. Υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης.
4. Η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος.
5. Η δυσανάλογη ποινή φυλάκισης διατηρεί σε ομηρία τον εκλεγμένο δήμαρχο και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.
6. Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με το κράτος δίκαιου.
7. Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών.
8. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση και αναμένει μια γνήσια αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Δημοφιλή