ΔΙΕΘΝΕΣ
24/06/2017 08:19 EEST | Updated 24/06/2017 08:21 EEST

Το Άμστερνταμ επιβεβαιώνει την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων που είχαν απαχθεί από τους Kολομβιανούς αντάρτες του ELN

ALEJANDRO HORACK via Getty Images
A handout picture released by the Colombian Ombudsman press office shows two Dutch Derk Johannes Bolt (2-L) and Eugenio Ernest Marie Follender (2-R) after their released by National Liberation Army ELN guerrillas, upon arriving in Catatumbo, department of North of Santander on June 24, 2017. / AFP PHOTO / Colombian Ombudsman / Alejandro HORACK (Photo credit should read ALEJANDRO HORACK/AFP/Getty Images)

Ικανοποιημένος φάνηκε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κούντες, στο άκουσμα της «καλής είδησης» της απελευθέρωσης από τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) των δύο Ολλανδών δημοσιογράφων που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα στην Κολομβία.

Ο δημοσιογράφος Ντερκ Γιοχάνες Μπολτ, 62 ετών, και ο εικονολήπτης του, ο Εουχένιο Έρνεστ Μαρί Φολέντερ, 58 ετών, «είναι μάλλον καλά δεδομένων των συνθηκών», αναφέρει ο Μπερτ Κούντερς σε ανακοίνωσή του στην οποία ευχαριστεί την κολομβιανή κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα οι υπηρεσίες του Kολομβιανού Συνηγόρου του Πολίτη είχαν ανακοινώσει πως το αντάρτικο κίνημα Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) απελευθέρωσε σήμερα το πρωί τους δύο Ολλανδούς δημοσιογράφους που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα στη βορειοανατολική Κολομβία.

«Οι δύο Oλλανδοί δημοσιογράφοι παραδόθηκαν από τον ELN σε μια αντιπροσωπεία του Συνηγόρου του Πολίτη σε αγροτική περιοχή του Κατατούμπο, στο διαμέρισμα Νόρτε ντε Σανταντέρ»(βορειοανατολική Κολομβία), αναφέρεται σε μήνυμα που δημοσιοποίησαν στο Twitter οι υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η κολομβιανή αστυνομία είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα την απαγωγή των Ντερκ Γιοχάνες Μπολτ και Εουχένιο Έρνεστ Μαρί Φολέντερ κοντά στην κοινότητα Ελ Τάρα, στην περιφέρεια Νόρτε δε Σαντανδέρ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ουίλιαμ Βιγιαμισάρ είχε διευκρινίσει την Πέμπτη πως μια «ανθρωπιστική αποστολή» οργανώθηκε για να διευκολυνθεί η απελευθέρωσή τους.

Η απελευθέρωση αυτή είχε ανακοινωθεί από λάθος χθες Παρασκευή το απόγευμα από τον ραδιοσταθμό του ELN. Η αντάρτικη οργάνωση διαπραγματεύεται από την αρχή της χρονιάς τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την κολομβιανή κυβέρνηση.

Οι δύο δημοσιογράφοι εργάζονταν για το Spoorloos, μια εκπομπή του δικτύου Kro-Ncrv τακτικός παρουσιαστής της οποίας είναι ο Ντέρκ Μπολτ, ο οποίος επιχειρεί να βοηθήσει Ολλανδούς να βρουν βιολογικούς συγγενείς τους σ' όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με την κολομβιανή αστυνομία, στην περιοχή όπου έγινε η απαγωγή δραστηριοποιούνται ο ELN και η ένοπλη οργάνωση Los Pelusos, η οποία έχει προκυψει από διαφωνούντες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (EPL), άλλης ανταρτικής οργάνωσης που έχει πλέον καταθέσει τα όπλα.

Στην ίδια περιοχή, την Ελ Τάρα, ο ELN είχε απαγάγει τον Μάιο του 2016 την ισπανοκολομβιανή δημοσιογράφο Σαλούδ Ερνάντες και δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου RCN, πριν τους παραδώσει έπειτα από τέσσερις ημέρες σε μια ανθρωπιστική επιτροπή.

Ο ELN άρχισε τον Φεβρουάριο στο Κίτο του Ισημερινού διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης, μετά την ανάλογη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post