ΔΝΤ: Η Κίνα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο μιας νέας Evergrande

Η κατάρρευση του κτηματομεσιτικού κολοσσού το 2021 απείλησε όχι μόνο την Κίνα αλλά την παγκόσμια οικονομία.
High rise residential buildings under construction
High rise residential buildings under construction
jiande wu via Getty Images

Καμπανάκι για την κινεζική οικονομία κρούει το ΔΝΤ υπογραμμίζοντας, οτι το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποφύγει μια νέα κρίση στην κτηματομεσιτική αγορά, όπως το 2021 με την κατάρρευση της China Evergrande.

Η αγορά ακινήτων, αποτελεί το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας και ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας. Η κατάρρευση του κτηματομεσιτικού κολοσσού το 2021 απείλησε σημαντικά την οικονομία της Ασίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να περιορίσει την χρηματοδότηση προς τις εταιρείες του κλάδου.

Τους τελευταίους μήνες όμως το Πεκίνο άρει πολλούς από τους περιορισμούς με τον αναπληρωτή διευθυντή στο τμήμα Ασίας-Ειρηνικού του ΔΝΤ Thomas Helbling, να εκφράζει ανησυχία, υπογραμμίζοντας οτι «θα χρειαστούν πρόσθετες ενέργειες προκειμένου να τερματιστεί η κρίση των ακινήτων».

Οπως αναφέρει η Κίνα λαμβάνει μέτρα που αφορούν επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση, αλλά αρνείται να δει τις κατασκευαστικές εταρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Το ζήτημα του μεγάλου αποθέματος ημιτελών κατοικιών γενικότερα δεν έχει επιλυθεί και μπορεί να οδηγησει σε νέα παγκόσμια κρίση».

Απούλητα διαμερίσματα

Τα διαμερίσματα στην Κίνα πωλούνται συνήθως στους αγοραστές πριν από την ολοκλήρωση τους. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοιό όμως και οι οικονομικές δυσκολίες, επιβράδυναν την κατασκευή σε βαθμό που πολλοί αγοραστές κατοικιών διέκοψαν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων το περασμένο καλοκαίρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι κινεζικές αρχές παρεμβαίνοντας ενέκριναν την χρηματοδότηση των κατασκευαστικών εταιρειών προκειμένου να ολοκληρώσουν τις κατασκευές των διαμερισμάτων που έχουν προπωληθεί.

Ωστόσο, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά σχεδόν 27% το 2022, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10%, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς.

Η ανησυχία του ΔΝΤ επικεντρώνεται στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί εάν οι εταιρείες αρχίσουν να χρεοκοππούν καθώς παραμένει άγνωστο ποιος θα απορροφήσει τις ζημίες», είπε ο Helbling, που ζήτησε από το Πεκίνο πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος ημιτελών διαμερισμάτων.

«Διαφορετικά, ο κλάδος θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα παραμείνει ο κίνδυνος για τα νοικοκυριά που είναι υπερβολικά εκτεθειμένα στον τομέα των ακινήτων με δάνεια, κάτι που θα αποτελέσει μειονέκτημα για την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη», υποστήριξε.

Η Κίνα αρνείται ότι είναι σε κρίση

Η ανάλυση του ΔΝΤ ήταν μέρος της τελευταίας έκθεσης του οργανισμού για την Κίνα, μετά από ετήσιες συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο.

Οι αξιωματούχοι ωστόσο αμφισβητούν την αξιολόγηση ακινήτων του ΔΝΤ, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερο άγχος στις αγορές, οι οποίες δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με το όχι και τόσο μακρινό 2021.

Για την Κίνα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 5,2% φέτος, από 3% το 2022, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα κρίση στις κτηματαγορές.

Πληροφορίες από CNBC.

Δημοφιλή