ΔΝΤ: Δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος, οι κίνδυνοι παραμονεύουν

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία.
″Δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος” προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε άρθρο της, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ομάδας G20, που θα γίνει στις 18 Ιουλίου.
″Δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος” προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε άρθρο της, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ομάδας G20, που θα γίνει στις 18 Ιουλίου.
(AP Foto/Jose Luis Magana)

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά την πρωτοφανή υποχώρηση του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς λόγω της πανδημίας, αλλά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί ότι ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τονίζει ότι το οικονομικό κόστος των ενεργειών με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αυξάνει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα χρέους, αλλά είναι ακόμα νωρίς για την απομάκρυνση των απαραίτητων μέτρων στήριξης.

″Δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος” προειδοποίησε σε άρθρο της, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ομάδας G20, που θα γίνει στις 18 Ιουλίου.

Τον Ιούνιο, το ΔΝΤ αναθέωρησε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, προβλέποντας ύφεση ύψους 4,9% και πολύ πιο αργή ανάκαμψη το 2021.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, τα οικονομικά μέτρα ύψους 11 τρισ. δολαρίων από τα μέλη της G20 και άλλες χώρες, όπως και οι μαζικές παρεμβάσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν δημιουργήσει μία βάση για την παγκόσμια οικονομία.

Παρ΄ όλα αυτά, οι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν, μεταξύ των οποίων ένα νέο, μεγάλο κύμα εξάπλωσης της επιδημίας, οι μεταβαλλόμενες τιμές των βασικών προϊόντων, η άνοδος του προστατευτισμού και η πολιτική αστάθεια.

Σε ορισμένες χώρες, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίες απ′ όσες είχαν δημιουργηθεί μετά το τέλος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, πολλές από αυτές δεν πρόκειται να αποκατασταθούν ποτέ.

Η απώλεια θέσεων εργασίας, οι χρεωκοπίες και η αναδιάρθρωση των βιομηχανιών αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τον οικονομικό τομέα και μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες για τους οικονομικούς θεσμούς και τους επενδυτές.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι για την διασφάλιση της σταθερότητας είναι απαραίτητη η συνεχής, συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών, η υποστήριξη των οικονομικών θεσμών και η ευέλικτη χρήση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Σε είσήγησή του προς την ομάδα G20, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η άνοδος του προστατευτισμού και οι εμπορικές εντάσεις θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια της ανάκαμψης. Κι αν η ανάκαμψη είναι αδύναμη, αυξάνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και μίας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων, γεγονός το οποίο θα υπονομεύσει την βιωσιμότητα του χρέους και την οικονομική σταθερότητα.

Δημοφιλή