Δουλειά στον Ερυθρό Σταυρό πιάνει η πριγκίπισσα Αϊκο, μοναχοπαίδι του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας

Η μητέρα της, σήμερα αυτοκράτειρα Μασάκο, ήταν γνωστή στην Ιαπωνία ως "γυναίκα καριέρας'-πριγκίπισσα αφού υπήρξε διπλωμάτης.
Η πριγκίπισσα Αϊκο, με τους γονείς, αυτοκράτειρα Μασάκο και αυτοκράτορα Ναρουχίτο
Η πριγκίπισσα Αϊκο, με τους γονείς, αυτοκράτειρα Μασάκο και αυτοκράτορα Ναρουχίτο
via Associated Press

Η πριγκίπισσα Αϊκο, το μοναχοπαίδι του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, θα αρχίσει να εργάζεται στον Ιαπωνικό Ερυθρό Σταυρό τον Απρίλιο μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο.

Αν και λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα κάνει δεν έχουν ανακοινωθεί, διευκρινίζεται πως θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται και στις επίσημες υποχρεώσεις της με την αυτοκρατορική οικογένεια.

Η 22χρονη πριγκίπισσα δεν είναι στη σειρά διαδοχής καθώς η ιαπωνική νομοθεσία επιτρέπει μόνο άνδρες να ανέβουν στον θρόνο ενώ η Ιαπωνία έχει την παλαιότερη συνεχιζόμενη κληρονομική μοναρχία στον κόσμο.

Σε δήλωσή της, η πριγκίπισσα αναφέρει πως «ανέκαθεν ενδιαφερόταν» για τον Ερυθρό Σταυρό και το έργο του, ενώ ο νέος εργοδότης της πρόσθεσε ότι θέλει «να κάνει σχολαστικές προετοιμασίες ώστε η πριγκίπισσα να μπορεί να εργαστεί άνετα».

Η οργάνωση έχει στενούς δεσμούς με την αυτοκρατορική οικογένεια και προηγούμενες αυτοκράτειρες είχαν αναλάβει και ρόλους επίτιμων προέδρων.

via Associated Press

Τον Οκτώβριο, η πριγκίπισσα Αϊκο, επισκέφτηκε την οργάνωση με τους γονείς της για να παρακολουθήσει μια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες αυτής για την παροχή βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό στο Τόκιο το 1923.

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το BBC, έχει εκφράσει επίσης τη συμπάθειά της στα θύματα και τους επιζώντες από φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελευταίο έτος σπουδών της στη Σχολή Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Gakushuin, με κατεύθυνση στην Ιαπωνική γλώσσα και λογοτεχνία.

Η πριγκίπισσα χαίρει γενικής εκτίμησης από το ιαπωνικό κοινό, πολλοί από τους οποίους καλωσορίζουν τον νέο της ρόλο.

via Associated Press

Το πρότυπο της μητέρας

Πολλοί μάλιστα εκτιμούν πως η πριγκίπισσα θα ακολουθήσει το πρότυπο της μητέρας. Η αυτοκράτειρα Μασάκο είναι γνωστή ως ”γυναίκα καριέρας”, πριγκίπισσα και αυτοκράτειρα.

Με σπουδές στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, η αυτοκράτειρα είναι πρώην διπλωμάτης που μιλά άπταιστα πολλές γλώσσες. Το 1993, έγινε η μόλις δεύτερη μη γαλαζοαίματη, μετά την πρώην αυτοκράτειρα Μιτσίκο, που παντρεύτηκε τον πρώτο στη σειρά διαδοχής για τον ιαπωνικό θρόνο.

Βέβαια, μόλις η Μασάκο παντρεύτηκε, άρχισαν οι πιέσεις για το αν και πότε θα χάριζε στον αυτοκράτορα άρρενα διάδοχο.

Η γέννηση της πριγκίπισσας Αϊκο το 2001 γιορτάστηκε αλλά δεν έλυσε το ζήτημα της διαδοχής έτσι η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να συζητά εάν έπρεπε να αλλάξει ο νόμος για να επιτρέψει στις γυναίκες να ανέβουν στο θρόνο.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο μικρότερος αδερφός του αυτοκράτορα Ναρουχίτο απέκτησε ένα αγοράκι, τον πρίγκιπα Χισαχίτο, και η κρίση διαδοχής αποφευχθεί αλλά παράλληλα απομακρύνθηκε και η πιθανότητα μια γυναίκα να ανέβει στον θρόνο.

Η πίεση στην τότε ακόμη πριγκίπισσα Μασάκο ήταν εμφανής καθώς εξαφανίστηκε από την δημόσια σφαίρα για περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2004, ο τότε διάδοχος του θρόνου Ναρουχίτο είπε στους δημοσιογράφους με ασυνήθιστα έντονα σχόλια ότι η σύζυγός του είχε «εξαντληθεί πλήρως» προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη ζωή του παλατιού ενώ σχετικές αναφορές του παλατιού υποδείκνυαν πως η πριγκίπισσα έπασχε από κατάθλιψη.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή