Δοκιμαστικές βολές των ρωσικών πυραύλων S-400 φέρεται να ετοιμάζει η Τουρκία

Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία εξέδωσε ανακοινώσεις για τον περιορισμό του εναερίου χώρου και θαλάσσιων περιοχών στα ανοιχτά των ακτών της στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να πραγματοποιήσει δοκιμές βολών την Παρασκευή, που πιθανώς θα περιλαμβάνουν τις μονάδες αεράμυνας με ρωσικής προέλευσης πυραύλους S-400, μία εβδομάδα μετά τη μεταφορά τους στην περιοχή, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αν και η Τουρκία ήδη έχει κάνει δοκιμές από πέρυσι, περαιτέρω ασκήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που έχουν αντιτεθεί στη συγκεκριμένη αγορά, υποστηρίζοντας πως οι S-400 θέτουν σε κίνδυνο τα συστήματα άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον αντέδρασε πέρυσι εκδιώκοντας την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις. Η λίρα έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ από τότε που βίντεο στον τοπικό Τύπο έδειξαν τους S-400 να μεταφέρονται βόρεια από περιοχές κοντά στην Άγκυρα.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ περιορίζει μια περιοχή κοντά στη Σινώπη για δοκιμή ραντάρ και πιθανότατα βολές για έξι ώρες την Παρασκευή. Συστήνεται στα αεροσκάφη να αποφύγουν τις πτήσεις στη δεσμευμένη περιοχή, σε ύψος μέχρι 200.000 ποδών (61.000 μέτρων).

Οι S-400 θεωρούνται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, με ραντάρ μέσης- μακράς εμβέλειας που μπορεί να εντοπίζει και να ιχνηλατεί εισερχόμενο αεροσκάφη, κατευθύνοντας εναντίον τους πυραύλους σε απόσταση μέχρι και 400 χλμ. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 το 2017. Οι παραδόσεις των πρώτων τεσσάρων συστοιχιών, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, άρχισαν τον περσινό Ιούλιο. Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν δοκιμές ραντάρ, ωστόσο θα είναι η πρώτη φορά που γίνονται βολές.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την κυκλοφορία βίντεο με τους S-400 και φημών περί δοκιμών τους, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν ξανά από την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

(με πληροφορίες από Reuters)