ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2018 11:47 EET | Updated 19/03/2018 11:52 EET

Η 26χρονη Anna Campbell έχασε τη ζωή της πολεμώντας στο πλευρό των Κούρδων για την Αφρίν

Η 26χρονη Anna ήταν ακτιβίστρια στη Βρετανία

SAFIN HAMED via Getty Images

Ανάμεσα στις εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν στο Αφρίν της Συρίας εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων και των βομβαρδισμών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ήταν και αυτή της νεαρής Anna Campbell από τη Βρετανία, η οποία ήταν μέλος της γυναικείας μονάδας των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPJ.

H Αnna Campbell από την περιοχή Lewes του ανατολικού Sussex, προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά στο πλευρό του κουρδικού στρατού για την σωτηρία της πολιορκημένης πόλης Αφρίν.  Όλα τελείωσαν όμως για εκείνη όταν το κονβόι στο οποίο βρισκόταν πυρπολήθηκε από τουρκικό πύραυλο στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, πηγές αναφέρουν πως η 26χρονη αρχικά ταξίδεψε στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στον αγώνα των Κούρδων κατά του ισλαμικού κράτους, ωστόσο στη συνέχεια ζήτησε μόνη της από τους Κούρδους διοικητές να τη στείλουν στο μέτωπο της Αφρίν.

Ο πατέρας της Anna, Dirk Campbell, συγκλονισμένος από το τραγικό συμβάν, δήλωσε στα διεθνή μέσα πως η κόρη του έφυγε για τη Συρία τον περασμένο Μάιο για να βοηθήσει τους Κούρδους.

Τη χαρακτήρισε «ιδεαλίστρια» και «αποφασισμένη». «Με όλη της την καρδιά προσπαθούσε να δημιουργήσει τον κόσμο που ήθελε. Της είχα πει πολλές φορές πως έβαζε τη ζωή της σε κίνδυνο αλλά εκείνη είχε αφιερωθεί στον αγώνα. Νιώθω πως έπρεπε να έχω κάνει περισσότερα για να την προστατέψω, βέβαια εκείνη ήταν αμετάπειστη», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που έκανε στον Guardian ο εκπρόσωπος της YPJ, Nesrin Abdullah ανέφερε: «H απώλεια της Campbell είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς. Το επαναστατικό της πνεύμα, η καρδιά και η επιμονή της για τον αγώνα δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα».

Η 26χρονη μαχήτρια είχε πρωτοπολεμήσει με τις YPJ στην Deir ez-Zor που παραμένει προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Όμως τον Ιανουάριο, όταν οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους κατά των Κούρδων κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τη Συρία, πολλοί Κούρδοι μαχητές άφησαν τη μάχη κατά του ISIS για να υπερασπιστούν το Αφρίν. Ορισμένοι Βρετανοί εντάχθηκαν στις τάξεις τους.

O Νesrin Abdullah είπε παράλληλα πως οι Κούρδοι σύντροφοί της προσπάθησαν αρχικά να την απομακρύνουν από το πεδίο των μαχών, τονίζοντας πως εκείνη ήξερε εξαρχής πως με ξανθιά μαλλιά και μπλε μάτια θα ξεχωρίζει. Επέμενε όμως να πάει στην Αφρίν.

Η 26χρονη Anna ήταν ακτιβίστρια στη Βρετανία. Εκτός αυτής, άλλοι επτά Βρετανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή της πολεμώντας στη Συρία στο πλευρό των Κούρδων.

(Με πληροφορίες από Guardian, BBC)