Η αυτοκριτική του Τσίπρα: Τα τέσσερα μηνύματα που έλαβε από τις ευρωεκλογές

Τα λάθη και οι ευθύνες.

“Εμείς πήραμε ένα σαφές μήνυμα. Να μην επαναπαυόμαστε, να μην αφήνουμε το φανατισμό και το διχασμό να επελαύνει στις ψυχές των ανθρώπων. Να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί, πιο αποφασιστικοί στην υλοποίηση όσων έχει ανάγκη αυτός ο λαός για να ζήσει καλύτερα”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή και την Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία. Χωρίς να αποφύγει την αυτοκριτική, και μιλώντας ευθέως για λάθη, προσδιόρισε σε πρώτη φάση το πως θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εθνικές εκλογές: με την αντιπαράθεση των δύο πολιτικών προγραμμάτων.

“Από αύριο θα πρέπει να μας που το σχέδιό τους”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “οι αντίπαλοι μας, επένδυσαν τα πάντα σε μια ψήφο δικής μας τιμωρίας. Όμως αυτό έχει πάντα ένα συγκεκριμένο όριο. Από αύριο, πρέπει να μας πουν και τι προτείνουν οι ίδιοι. Και δική μας προσπάθεια είναι να καταδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο που κρύφτηκε επιμελώς πίσω από την αντισύριζα εκστρατεία. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που δεν είναι απλά τίτλοι, αλλά η συντριπτική αλλαγή της καθημερινότητας των πολλών προς το χειρότερο. Αλλά και να δείξουμε το δικό μας πρόγραμμα ακόμα πιο σαφώς, το πως και με ποιό τρόπο θα χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής”.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με ζεστά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ήταν απόδειξη ότι “το αποτέλεσμα δεν μας απογοητεύει αλλά μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο|, είπε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε με νόημα: “γιατί ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”. Μάλιστα χαριτολογώντας στην αρχή της ομιλίας του, όταν τα χειροκροτήματα τον “εμπόδιζαν” να μιλήσει είπε ότι “αν είναι, όταν χάνουμε, να γινόμαστε τόσο πιο αποφασισμένοι, ας χάνουμε”.


“Η αλαζονεία της ΝΔ δεν κρύβεται”

Ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στη ΝΔ ότι έληξε μόνο το πρώτο ημίχρονο. “Να μη συμπεριφέρονται ως κυβερνήτες, πριν ο ελληνικός λαός δώσει την τελική του ετυμηγορία. Ξέρω ότι δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την αλαζονεία τους ούτε τη δίψα τους για επιστροφή σε θέσεις εξουσίας. Αλλά να ξέρουν ότι το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο. Το παιχνίδι θα κριθεί στην εθνική κάλπη και ο ελληνικός λαός που θα αποφασίσει, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη”, είπε.

Τα διλήμματα των εκλογών: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή

Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως “άλλο είναι το δίλημμα ευρωεκλογών άλλο της εθνικής κάλπης”. “Τώρα λοιπόν τα διλήμματα και οι επιλογές όλων θα είναι απολύτως ξεκάθαρα”, είπε.

Το δίλημμα των εθνικών εκλογών, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, είναι: “την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς, τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Μ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους του ακροδεξιού χώρου. Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία”.Το ΠΑΣΟΚ έχασε από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

“Αυτό το δίλημμα δεν το βάζω εγώ, το βάζει η ίδια η ζωή. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή”, πρόσθεσε εμφατικά κάνοντας λόγο για “κεντρικό και αμείλικτο” δίλημμα. “Αναμετράται η παράταξη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, η παράταξη που θεωρεί ότι πρόοδος είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα όλων εναντίον όλων. Και από την άλλη μεριά η παράταξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνεργασίας, της ισότητας, της κοινωνικής προστασίας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Υπογραμμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι επιλογές και τα διλήμματα δεν είναι μόνο προς τον λαό, αλλά και προς τα κόμματα, και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ. “Όλοι πια οφείλουν να μην έχουν αυταπάτες. Είδαν τον τρόπο που επιχείρησε να τους διεμβολίσει πριν τις ερωεκλογές η ΝΔ. Ειδικά το ΚΙΝΑΛ που έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τις τελευταίες μέρες να ακούει στωικά τον Κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει ”χαμένη ψήφο” την ψήφο στο κόμμα τους”, επεσήμανε και συνέχισε: “τώρα ξέρουν καλά και η ηγεσία και τα μέλη η βάση, σεβόμαστε την επιλογή τους, ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ. Ξέρουν καλά ότι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του Κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από την Αριστερά και το Κέντρο. Ο μόνος που κέρδισε από το μέτωπο αυτό ήταν η ΝΔ και όχι αυτοί. Και όλοι οφείλουν πάνω σε αυτή τη βάση να τοποθετηθούν. Και ειδικά οι προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν να θεωρούν αόρατη τη Δεξιά στην Ελλάδα. Να της δίνουν συγχωροχάρτι και άφεση αμαρτιών για μικροπολιτικούς λόγους”.

Λάθη και ευθύνες

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι “χάσαμε μία μάχη, αλλά έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο πόλεμο”, ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους του κόμματος, υπογράμμισε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να μην τους διαψεύσει και, όχι τυχαία, μνημόνευσε τον Ευκλ. Τσακαλώτο. “Έχουμε μάθει άλλωστε πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να βγαίνουμε μπροστά. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Άλλωστε όπως το έγραψε ο Ευκλείδης, δεν είναι το κρίσιμο στη ζωή αν θα πέσεις, αλλά αν θα σηκωθείς. Ζήτησε από «σήμερα μαζί να σηκωθούμε, ν’ ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε». Και ξέρουμε καλά, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί το βασικό μας όπλο, η βασική μας δύναμη είναι ότι υπερασπιζόμαστε το δίκιο και τις αξίες μας, τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης και της Αριστεράς”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο που επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι “οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ΄΄οτι λάβαμε το μήνυμά του”. “Γνωρίζουμε, το είπαμε άλλωστε και πριν τις εκλογές, ότι τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα. Κάναμε κι εμείς λάθη και συμβιβασμούς. Κάποιους απογοητεύσαμε γιατί δεν καταφέραμε, να αλλάξουμε τη χώρα από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε ευθύνη για αυτό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε. Επίσης έχουμε ευθύνη που εκείνες τις μέρες είχαμε βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί θέλαμε, πιστεύαμε και ακόμη πιστεύουμε στην ανάγκη για έναν μεγάλο, ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Μέσα σε αυτή τη δίψα, ίσως γίναμε βολονταριστές. Πιστέψαμε ότι μόνο η βούληση αρκεί. Τώρα ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος, πολύ περισσότερη προσπάθεια, πολύ περισσότερος κόπος για να αποκτήσουμε την πατρίδα που θέλουμε, το κράτος που θέλουμε, την ζωή που θέλουμε”, είπε.Τέσσερα μηνύματα

Με αυτοκριτική διάθεση ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε τα 4 μηνύματα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ευρωεκλογές:

“-Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους.


-Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ, αλλά επέλεξαν χτες μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου.


-Λάβαμε το μήνυμα μιας κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 χρόνια ολόκληρα χρόνια μέσα στα μνημόνια, που δεν πρόλαβε να νιώσει, να αισθανθεί την αλλαγή στη ζωή και στην καθημερινότητα της από την έξοδο από τα μνημόνια,αλλά και από τα μέτρα ελάφρυνσης που θεσμοθετήσαμε πρόσφατα.


-Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους παλεύουμε”.


“Απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι δεν επιλέξαμε να σφυρίζουμε κλέφτικα μπροστά στο αποτέλεσμα επέλεξα τελικά να μην επιμείνω στον αρχικό μας στόχο και σχεδιασμό, να εξαντλήσουμε πλήρως την τετραετία, αλλά αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές, ως απόδειξη σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία και στα μηνύματα των πολιτών|, τόνισε χειροκροτούμενος ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε: “η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που ακούει τους πολίτες, δεν τους αγνοεί. Δεν κυβερνά ερήμην τους. Γι′ αυτό λοιπόν, θα κληθούν οι Έλληνες στην κάλπη να πάρουν την κρίσιμη απόφαση για το μέλλον τους και των επόμενων γενιών για τα επόμενα 4 κρίσιμα χρόνια”.


“Η στάση και η τοποθέτηση του λαού ακόμα και αν εκφραστεί κριτικά προς εμάς, δεν μας φοβίζει. Αντιθέτως μας αναγκάζει να διορθώσουμε τα λάθη μας. Και τελικά, αν ο λαός επέλεξε στο πρώτο μέρος αυτής της μάχης, τη Δεξιά αντί για τη Δημοκρατική Παράταξη και της Αριστερά, πρέπει να λέμε ότι είναι «τόσο χειρότερο για μας, όχι για το λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ήττα της Χρυσής Αυγής.


Δημοφιλή