Η αύξηση των τιμών της ενέργειας προκαλεί ρίγος στις αγορές

Καθώς η Ευρώπη στρέφεται προς τη Ρωσία που ελέγχει την κάνουλα.
Το λογότυπο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε σωλήνα μεγάλης διαμέτρου σε εργοστάσιο στο Chelyabinsk , Ρωσία 26 Φεβρουαρίου 2020.
Το λογότυπο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε σωλήνα μεγάλης διαμέτρου σε εργοστάσιο στο Chelyabinsk , Ρωσία 26 Φεβρουαρίου 2020.
Maxim Shemetov via Reuters

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας προκαλούν συναγερμό στους Ευρωπαίους ηγέτες και τρόμο στις παγκόσμιες αγορές, την στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες για μια χειμερινή κρίση καυσίμων. Η Ρωσία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση λόγω των πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει.

Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ άγγιξαν για λίγο τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν επτά χρόνια ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η Κίνα και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση που έχει ανακάμψει πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν μετά την ύφεση της πανδημίας.

Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί σχεδόν 600% φέτος, λόγω των ανησυχιών ότι τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης θα είναι ανεπαρκή για το χειμώνα.

Η αβεβαιότητα για το αν η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα εκτινάξει τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, προκαλεί πονοκέφαλο στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου αρκετές εταιρείες ενέργειας έχουν καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών.

Με τους καταναλωτές να... τρέμουν για τους χειμερινούς λογαριασμούς καυσίμων, οι τιμές της ενέργειας είχαν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα της Κομισιόν την Τετάρτη.

″Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν απογειωθεί”, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας μια νέα εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ε.Ε., η οποία εισάγει το 90% του φυσικού της αερίου, σημειώνει ότι η Ρωσία δεν ακολούθησε το παράδειγμα του άλλου κύριου προμηθευτή της, της Νορβηγίας, για την αύξηση των προμηθειών, δήλωσε την Τρίτη η φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία ενισχύει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει την αγορά τονίζοντας πάντως πως η Κομισιόν ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να διοχετεύει φυσικό αέριο σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Ρωσία. Η Gazprom δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά της έναντι των εξαγωγικών πωλήσεων, επειδή περιμένει έναν κρύο και βαρύ χειμώνα.

Gavriil Grigorov via Getty Images

Ορισμένοι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η Gazprom δεν έχει αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου για να ”εκβιάσει” την ταχεία έγκριση του Nord Stream 2, ενός νεόδμητου αγωγού που θα στέλνει ρωσικό αέριο στη Γερμανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στο έργο, λέγοντας ότι θα κάνει την ΕΕ ακόμη πιο εξαρτημένη από τα ρωσικά καύσιμα.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας ρωσικός ρόλος σε ό, τι συμβαίνει στην αγορά φυσικού αερίου», τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τα επόμενα βήματα

Οι υπουργοί της Ε.Ε. συζήτησαν εάν το μπλοκ πρέπει να αρχίσει από κοινού να αγοράζει φυσικό αέριο για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση και να σχηματίσει στρατηγικά αποθέματα εφοδιασμού.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να λάβουμε πολιτικά μέτρα», δήλωσε η Εσθονή επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε. Kadri Simson σε συζήτηση για το θέμα στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

Ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε., όπως της Ελλάδας έχουν ήδη εφαρμόσει εθνικές επιδοτήσεις και άλλα μέτρα, λέγοντας ότι αυτοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τους υψηλούς λογαριασμούς.

Η Simson ανέφερε ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου ξεπερνά το 75% σε όλη την Ευρώπη και οι χώρες έχουν αρκετό για να καλύψουν τις χειμερινές ανάγκες τους, αλλά και ότι η αύξηση των τιμών ενισχύει την ανάγκη ταχείας μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Και στη Βρετανία, η οποία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, και όπου περίπου το 80% των σπιτιών θερμαίνονται με φυσικό αέριο, η χωρητικότητα αποθήκευσης ισοδυναμεί σήμερα με περίπου τέσσερις έως πέντε χειμερινεές ημέρες κατανάλωσης φυσικού αερίου, από 15 ημέρες που ήταν νωρίτερα.

″Μια ενεργειακή κρίση εκτυλίσσεται με τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο να μην έχει αρχίσει καν”, δήλωσε ο Stephen Brennock, της εταιρείας πετρελαίου PVM.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή