ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/09/2018 17:59 EEST | Updated 18/09/2018 21:39 EEST

Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο Καψώχας μετά τα σχόλια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Eurokinissi

Την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσαν τα σχόλια του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με ανακοίνωση της η Ένωση ενημερώνει ότι διαβιβάζει προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της την υπόθεση. Ο δημοσιογράφος απάντησε ότι παραδίδει την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ, χαρακτηρίζοντάς την «παρεάκι αριστεροδεξιού συνδικαλιστικού φορέα».

Αναλυτικά, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει τη χρήση προσβλητικών σχολίων και ακραίων χαρακτηρισμών στον δημόσιο λόγο από μέλη της, κυρίως όταν βάλλουν κατάφωρα εναντίον των δημοκρατικών αξιών και της αξιοπρέπειας, τόσο των θεσμικών παραγόντων όσο και των απλών πολιτών.

Για τον λόγο αυτό και με αφορμή τον σχολιασμό της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από δημοσιογράφο στην ΕΡΤ, δηλώνει, για μία ακόμη φορά, ότι η τήρηση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υποχρέωση και αυτοδέσμευση, οι οποίες περιφρουρούν το κύρος και την αξιοπιστία του έργου μας.

Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι ο σεβασμός των αρχών του Κώδικα Δεοντολογίας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η υπόθεση διαβιβάζεται προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ». 

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να αποσύρει βουλευτές και στελέχη της από όλες τις εκπομπές της ΕΡΤ με αφορμή το σχόλιο του Σωτήρη Καψώχα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΕΡΤ αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Ο δημοσιογράφος της εκπομπής «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ, Σωτήρης Καψώχας, που παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με «θεωρητικό του φασισμού», όταν κλήθηκε να σχολιάσει στη σημερινή εκπομπή την απόφαση της ΝΔ, είπε : «Νo comment. Η ΕΡΤ έχει εκδώσει ανακοίνωση».

Ωστόσο, στον λογαριασμό του στο facebook, σχολίασε αναλυτικά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να τον παραπέμψει στο πειθαρχικό, αναφέροντας ότι παραδίδει την ταυτότητα μέλους.

  

Η ανάρτηση του Σωτήρη Καψώχα στο Facebook:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακάματους εργάτες της «αριστείας» για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας. Φαντάζομαι πως τις εγκολπώθηκαν από το μαύρο της ΕΡΤ και γονιμοποιήθηκαν στο έδαφος της «προωθημένης» αντίληψης τους για τη Δημοκρατία του λόγου και της πράξης.

Το ύφος και το ήθος των επιθέσεων αλλά και του περιεχομένου των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν, αποτελούν στην ουσία την απόδειξη της αυτοαπαξίωσής τους.

Όσο για το παρεάκι του αριστεροδεξιού συνδικαλιστικού φορέα, της ΕΣΗΕΑ, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη νέα αντίληψη που προωθούν σχετικά με την ελευθερία στη διατύπωση του γραπτού και προφορικού λόγου. Είναι προφανές ότι αντί να εγκαλείται η «εξουσία» για τις απειλές και τον εκφοβισμό στην εκφορά διαφορετικής άποψης και ερμηνείας, λοιδορείται ο δημοσιογράφος και νομιμοποιείται η φίμωση της κριτικής παρέμβασης.

Όπως έχει πει και ο μεγάλος Όργουελ «Δημοσιογραφία θα πει να δημοσιεύεις όσα ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν να μαθευτούν. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις», ή πολιτική σπέκουλα, θα έλεγα εγώ.

Ως τελευταίο, θα έλεγα στους εκλεκτούς συναδέλφους της διοίκησης, να μην μπουν στον κόπο να με καλέσουν στα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης. Τους τα χαρίζω, όπως επίσης τους παραδίδω και την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ».

 

Facebook