Η απλούστατη μέθοδος του αλφαβήτου για αποτελεσματικό έλεγχο καρκίνου του δέρματος

Από τα χείλη ειδικών.
Natalia Lebedinskaia via Getty Images

Μετά την ανακοίνωση της είδησης ότι διαγνώστηκε με κακοήθη μελάνωμα, η Σάρα Φέργκιουσον, δούκισσα του Γιορκ, τόνισε στο Instagram «τη σημασία του ελέγχου του μεγέθους, του σχήματος, του χρώματος και της υφής και της εμφάνισης νέων σπίλων που μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος».

Ευτυχώς, ο δρ. Τιμ Γούντμαν, ιατρικός διευθυντής στην Bupa UK Insurance, ο οποίος εργάστηκε ως γενικός γιατρός για 17 χρόνια στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), είπε στη HuffPost UK ότι «εάν εντοπιστεί αρκετά έγκαιρα ο καρκίνος του δέρματος αντιμετωπίζεται εύκολα και τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλά».

«Ωστόσο, η διάγνωση και η θεραπεία των καρκίνων του δέρματος συχνά καθυστερούν επειδή οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων ή ανησυχούν να μην σπαταλήσουν το χρόνο του γιατρού», πρόσθεσε, προτού μοιραστεί μια λίστα ελέγχου που είναι τόσο απλή όσο η αλφαβήτα.

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα

«Προτείνουμε να χρησιμοποιούμε τη λίστα ελέγχου ABCDE όταν ελέγχουμε τις κρεατοελιές μας, κάτι που θα πρέπει να επισημαίνει τα βασικά σημάδια ότι ο σπίλος μας μπορεί να είναι μελάνωμα», ανέφεραν οι ειδικοί της Bupa.

Το A σημαίνει ασυμμετρία (asymmetry). Ο σπίλος μπορεί να είναι μελάνωμα εάν «το ένα μισό του σπίλου φαίνεται διαφορετικό από το άλλο», αποκάλυψαν οι ίδιοι.

Το B σημαίνει ανωμαλία του περιγράμματος (boarder irregularity). Ας προσέξουμε τις κρεατοελιές που έχουν «ανομοιόμορφες ή οδοντωτές» άκρες.

Το C είναι χρωματική μεταβλητότητα (colour variability). Ενα μελάνωμα είναι πιο πιθανό από έναν σπίλο να περιέχει μια σειρά διαφορετικών χρωμάτων.

Το D είναι για τη διάμετρο ( diameter). Ένας σπίλος που έχει διάμετρο μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά, λένε οι ειδικοί στο Bupa, αξίζει να τον αναφέρουμε στον γιατρό μας.

Και το E σημαίνει εξέλιξη (evolution ). Ας έχουμε το νου μας για κρεατοελιές που αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.

Κι αν υποπτευθούμε καρκίνο του δέρματος;

«Αν παρατηρήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως ένας νέος, επώδυνος ή μεταβαλλόμενος σπίλος ή φακίδα, είναι πάντα καλή ιδέα να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία ιατρό», λέει ο Γούντμαν.

«Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση και, τελικά, στα ποσοστά επιβίωσης. Μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά είναι πάντα σημαντικό να το ελέγχουμε, έστω και μόνο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο».

Σύμφωνα με τους προαναφερθέντες ειδικούς, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, όσοι κάνουν σολάριουμ ή περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς προστασία και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.