Η αποστομωτική απάντηση των πρωθυπουργών Φινλανδίας-Ν.Ζηλανδίας σε σεξιστική ερώτηση δημοσιογράφου

Αναγκάστηκαν να εξηγήσουν τα αυτονόητα.
|
via Associated Press

Οι ηγέτες της Νέας Ζηλανδίας και της Φινλανδίας έδωσαν την κατάλληλη απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ηλικία και το φύλο τους. Σε συνέντευξη Τύπου στο Όκλαντ, η Φινλανδή Σάνα Μάριν και η Νεοζηλανδή, Τζασίντα Αρντέρν, χρειάστηκε να διευκρινίσουν ότι συναντήθηκαν επειδή είναι πρωθυπουργοί, όχι επειδή είναι και οι δύο νέες γυναίκες.

Ένας άνδρας δημοσιογράφος από το ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk ZB της Νέας Ζηλανδίας ρώτησε για τον λόγο των συνομιλιών, λέγοντας: «Πολλοί άνθρωποι θα αναρωτιούνται μήπως συναντιέστε οι δυο σας μόνο και μόνο επειδή είστε σε κοντινή ηλικία και έχετε πολλά κοινά πράγματα».

via Associated Press

Η Αρντερν διέκοψε την ερώτηση, διερωτώμενη με τη σειρά της «αν κάποιος ρώτησε ποτέ τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζον Κι αν συναντήθηκαν επειδή ήταν παρόμοιας ηλικίας. «Επειδή δύο γυναίκες συναντιούνται δεν οφείλεται απλώς στο φύλο τους», είπε. Η 42χρονη πρωθυπουργός, πρόσθεσε: «Φυσικά, έχουμε υψηλότερη αναλογία ανδρών στην πολιτική, είναι πραγματικότητα».

Στη συνέχεια απαρίθμησε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας «η σημερινή μας συνάντηση είναι μια ευκαιρία... να αξιοποιήσουμε πραγματικά τις οικονομικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι δουλειά μας να τις προωθήσουμε, ανεξάρτητα από το φύλο μας», κατέληξε.

via Associated Press

Η Μαρίν, η οποία είναι 37 ετών, συμφώνησε και είπε ότι συναντήθηκαν «επειδή είμαστε πρωθυπουργοί». Βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία στην πρώτη της επίσημη περιοδεία και είναι η πρώτη Φινλανδή πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη χώρα.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου προκάλεσε αντιδράσεις στα social media. Πολλοί χρήστες του Twitter την χαρακτήρισαν σεξιστική, ενώ ένας Νεοζηλανδός δημοσιογράφος χαρακτήρισε την απάντηση της κυρίας Αρντερν «χαριστική βολή».

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα