ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/06/2018 11:23 EEST | Updated 17/06/2018 11:23 EEST

Η αρχή και το τέλος της εξαφάνισης Σώρρα – Ο… ιερέας που κρυβόταν στην Αθήνα για 14 μήνες

SOOC

Τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης του περιβόητου αρχηγού της «Ελλήνων Συνέλευσις», Αρτέμη Σώρρα, έδωσαν χθες Σάββατο αστυνομικοί που συμμετείχαν σε ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ., επιφορτισμένο αποκλειστικά με την αναζήτησή του.

Ο Σώρρας έπαιρνε όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή από το Μάρτιο του 2017, όλα τα μέτρα για να μην γίνει αντιληπτός. Δεν έβγαινε συχνά έξω, είχε αλλάξει την εμφάνισή του και δεν μιλούσε σχεδόν ποτέ στο τηλέφωνο. Όταν το έκανε φρόντιζε η συσκευή να μην είναι ανιχνεύσιμη. Ο αρχηγός της «Ελλήνων Συνέλευσις» κατάφερε να ζει στην Αθήνα (και συγκεκριμένα στον Άλιμο) χωρίς να καταλάβει όλο αυτόν τον καιρό κανείς το παραμικρό.

Σε αυτό βοήθησε πιστός οπαδός του, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, έκανε όλα τα απαραίτητα ψώνια για να μπορεί ο Σώρρας να εξυπηρετείται χωρίς να αφήνει ίχνη. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στις λιγοστές εξόδους του ο Σώρρας ήταν σχεδόν μεταμφιεσμένος. Η όψη του έμοιαζε με αυτή ενός ιερέα. Είχε αφήσει τα μαλλιά του να μακρύνουν. Το ίδιο και τα γένια του. 

Το διαμέρισμα όπου ζούσε τέθηκε υπό επιτήρηση τα τελευταία 24ωρα. Αστυνομικοί το παρακολουθούσαν με τεχνικά μέσα αλλά και με φυσική παρακολούθηση. Όταν βεβαιώθηκαν ότι εκεί κρύβεται ο Σώρρας, τότε επενέβησαν. Αυτό έγινε το χθες το απόγευμα όταν αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες. Στη θέα των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. ο Σώρρας κατάλαβε ότι όλα έχουν τελειώσει. Δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Το μόνο που έκανε ήταν να τα βάλει λεκτικά με τους αστυνομικούς που έκαναν τη δουλειά τους. 

Σήμερα Κυριακή ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Είχε επιχειρήσει… στροφή

Το γεγονός ότι  ο Αρτέμης Σώρρας κάλεσε στις 3 Ιανουαρίου 2017 τους «οπαδούς» του να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τους δημόσιους οργανισμούς και τις τράπεζες μόνο απαρατήρητο δεν είχε περάσει τότε από τους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας.

Ο «αρχηγός» των... 600 δις που επί σειρά ετών «έχτιζε» το προφίλ του μέσα από μότο του τύπου «τα χρέη δεν είναι υπαρκτά», «στείλτε εξώδικα σε τράπεζες και εφορίες» και «τα χρέη θα πληρωθούν μέσω ομολόγων», επιχειρούσε, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., να προλειάνει το έδαφος για τυχόν σύλληψή του ή για παράδοση στις Αρχές.

«Βλέπαμε μία προσπάθεια να αλλάξει το προφίλ του. Να εμφανιστεί πιο σοβαρός απέναντι στους οπαδούς του, που τώρα καλούνται να πληρώσουν τα λάθη του (ενδεχομένως και με την κατάσχεση του σπιτιού τους), αλλά και απέναντι στο κράτος που έχασε έσοδα με ευθύνη του. Ίσως πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή να ‘σπάσει’ την κατηγορία για παρακίνηση σε πλημμελήματα», λέει αστυνομική πηγή.

Σήμα αναζήτησης του Σώρρα είχε σταλεί από την πρώτη στιγμή σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Σίγουρο θεωρούσαν οι αστυνομικοί ότι ο αρχηγός της «Ελλήνων Συνέλευσις» είχε βρει κάποιο τρόπο να λαμβάνει μηνύματα από συνεργάτες του. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν θεωρείται τυχαίο ότι υπάρχουν γραφεία της προσωποπαγούς οργάνωσης ανά τη χώρα που εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις οπαδών. Μάλιστα, προετοιμάζονται  για κάθοδο στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

«Άνοιξαν» 50 τηλέφωνα

Τουλάχιστον 50 τηλέφωνα είχαν «ανοίξει» οι Αρχές στην προσπάθεια εντοπισμού του ηγέτη της «Ελλήνων Συνέλευσις».

Πρόκειται για άρσεις του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών που έγιναν για άτομα, κυρίως του στενού περιβάλλοντος του Σώρρα, που κρίθηκαν ύποπτα για υπόθαλψη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αστυνομικοί παρακολούθησαν όλο αυτό το διάστημα «διακριτικά» πολλά σπίτια μελών της «Ελλήνων Συνέλευσις».

Στα επίσημα στοιχεία του υπήρχε μία διεύθυνση κατοικίας στο κέντρο της Πάτρας και μία στο χωριό Θεριανό (νομός Αχαΐας). Φυσικά δεν κρυβόταν σε κανένα από τα δύο σπίτια. Έρευνα είχε πραγματοποιήσει η Αστυνομία και στις βάσεις δεδομένων με τις αεροπορικές πτήσεις από τους αερολιμένες όλης της χώρας.

Στελέχη της Αστυνομίας αναφέρουν ότι ο Σώρρας αποδείχθηκε ευφυής στις κινήσεις του. Ακόμα και όταν δημοσίευσε στο Youtube διάγγελμα προς τους οπαδούς του, φρόντισε προκειμένου να μην αφήσει ίχνη. Η προσπάθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρεθούν τα ηλεκτρονικά του «αποτυπώματα» και κατ’ επέκταση το γεωγραφικό του στίγμα κατέληξε σε αδιέξοδο.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Η εξαφάνισή του έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 2017 όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας του επέβαλλε ποινή κάθειρξης οχτώ ετών, διότι κρίθηκε μαζί με τη σύζυγό του ένοχος για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Ο Σώρρας, ωστόσο, είχε οργανώσει ήδη τη φυγή του και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Youtube διάγγελμα, στο οποίο καλούσε τους οπαδούς του να αντιδράσουν σε τυχόν σύλληψή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βρισκόταν η σύζυγός του, η οποία όταν κατάλαβε ότι η δίκη δεν θα έπαιρνε αναβολή έφυγε.

Η εξαφάνισή του «πλήγωσε» το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ., που από την πρώτη στιγμή δημιούργησε ειδικά κλιμάκια της Ασφάλειας με μοναδικό σκοπό τον εντοπισμό του. Το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. κατακλυζόταν τους δύο πρώτους μήνες από εκατοντάδες τηλέφωνα πολιτών που «είδαν» τον Σώρρα ή «γνώριζαν» που είναι.