ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/12/2017 13:03 EET

Η Αθήνα των πέντε αστέρων. Πώς μεταμορφώνεται το κέντρο της πρωτεύουσας

milangonda via Getty Images

Σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων πολυτελείας αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, προσελκύοντας αμερικανικά, γαλλικά, αραβικά, τουρκικά και εγχώρια κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα που κάνει λόγο για «μεγάλες επιστροφές» ιστορικών ξενοδοχείων και ακινήτων που αλλάζουν χρήση στην πρωτεύουσα. 

«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει ήδη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και με τα νέα ξενοδοχεία που είναι στα σκαριά σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας» αναφέρουν παράγοντες από τον χώρο της ξενοδοχειακής αγοράς στο Βήμα. 

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στα τρία κορυφαία ξενοδοχεία που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην πλατεία Συντάγματος, προστέθηκε φέτος το νέο «Electra Metropolis» στην οδό Μητροπόλεως, ενώ σύντομα πρόκειται να δημιουργηθούν και άλλες μονάδες πολυτελείας καθιστώντας το κέντρο της Αθήνας ως ένα από τα ισχυρότερα «ξενοδοχειακά κέντρα» της Ευρώπης. Ήδη πολλαπλασιάζονται σε σταθερή βάση οι περιπτώσεις των ακινήτων που αλλάζουν χρήση, προκειμένου να προσελκύσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ταυτοχρόνως όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να το μετατρέψουν σε ξενοδοχεία. Ωστόσο με τον κλάδο του τουρισμού της Αθήνας να διανύει περίοδο άνθησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε ολόκληρη την Αττική. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη εκτεταμένες εργασίες για την ανακαίνιση του νέου «Αστέρα Βουλιαγμένης» του ο οποίου τη διαχείριση αναλαμβάνει η ξενοδοχειακή πολυεθνική Four Seasons Hotels and Resortsπου θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στο χώρο του πολυτελούς τουρισμού. 

Το νέο ξενοδοχείο ελέγχεται από το αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partnersκαι θα λειτουργήσει ως «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» από την ερχόμενη άνοιξη. Το κόστος της αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εκτιμάται στα 100 εκατ. Ευρώ. 

Επίσης σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκει και το ξενοδοχείο Hiltonπου λειτουργεί πλέον υπό την ομπρέλα της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας, Home Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ ΑΕ της Costa Navarino και η D marine θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus. 

Την ίδια στιγμή χαμηλά στη Λ. Συγγρού ανακαινίζεται το πρώην «Metropolitan» του ομίλου Χανδρή για να επαναλειτουργήσει από το 2018 ως «Athens Marriot» αποτελώντας τη νέα ναυαρχίδα του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα. 

Στην ίδια λεωφόρο, η εταιρεία Sygrou 115 ΑΕ, που ελέγχεται από την αμερικάνικη Hines, είναι η νέα ιδιοκτήτρια του πρώην Athens Ledra Hotelτο οποίο θα επαναλειτουργήσει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. 

Ωστόσο το μεγάλο μπαμ στον ξενοδοχειακό κλάδο τον έκαναν πριν από λίγες ημέρες ο Όμιλος Λασκαρίδη και η θυγατρική του εταιρεία Λάμψα η οποία αποκτά πλέον ισχυρότατη παρουσία στον ξενοδοεχειακό χάρτη της Αθήνας και ιδιαίτερα στον χώρο των μονάδων πολυτελείας πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Συγκεκριμένα η Λάμψα έχοντας στην κατοχή της τη «Μεγάλη Βρεταννία», εξαγόρασε από την Eurobank έναντι 43 εκατ. Ευρώ και το πεντάστερο εμβληματικό ξενοδοχείο «King George». 

Επίσης πέραν της συγκεκριμένης εξαγοράς η Λάμψα προχώρησε και στην μακροχρόνια ενοικίαση ενός άλλου κτιρίου που φιλοξενούσε παλαιότερα το King George (γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου) συνολικής επιφάνειας 13.244 τ.μ. 

Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 80 εκατ. Ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. 

Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος, ο όμιλος της Ιντρακάτ της οικογένειας Κόκκαλη σχεδιάζει να μετατρέψει σε Boutique hotel 45 δωματίων το κτίριο που στέγαζε κάποτε τα γραφεία της Τράπεζας Εργασίας στη συμβολή των οδών Βουλής και Κολοκοτρώνη. Επίσης η Ιντρακάτ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κτίριο «Αίολος», επί της οδού Αιόλου 3-5 και Αδριανού, που το 1835 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. 

Σε πολυτελές ξενοδοχείο θα μετατραπεί το πρώην κτίριο του ΟΤΕ επί της οδού Σταδίου, δίπλα στην Παλιά Βουλή. Το κτίριο αποκτήθηκε από την ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα κ. Δουζόγλου. 

Λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Ομονοίας, κάποιοι επενδυτές δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν άλλη μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης στην περιοχή, επενδύοντας ξανά σε αυτή. Ήδη ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Ιωαννίδης, σύμφωνα με το Βήμα, σχεδιάζει να λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο «La Mirage» που βρίσκεται επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3. 

Στην περιοχή του Μακρυγιάννη ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων με την υπογραφή της Coco-mat βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. 

Στην οδό Μητροπόλεως στο κτίριο που παλιά στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου, στο ύψος της πλατείας Καπνικαρέα, ο όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη δρομολογεί τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας Grecotel, ενώ επί της οδού Πατησίων σχεδιάζει τη δημιουργία νέας μονάδας, πιθανότατα με το ξενοδοχειακό σήμα τηςAccor, η γαλλική Boisse Fianances. 

Τέλος το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην πρόθεση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει σ εδιαγωνισμό για την ενοικίαση τον πρώην «Esperia Palace» στην οδό Σταδίου, η πώληση του «Ηνίοχος στην οδό Βεραντζέρου και η ενοικίαση του πρώην «Κάνιγγος 21» στην ομώνυμη πλατεία.

Πηγή: Το Βήμα