Η χώρα που πίνει περισσότερο τσάι από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο

Σύμφωνα με τους ντόπιους, ζωή χωρίς τσάι δεν υφίσταται.
NurPhoto via Getty Images

Στην κορυφή ενός απότομου βουνού στη βορειοανατολική Τουρκία, το χωριό Χαρεμτεπέ μοιάζει σαν νησί που περιβάλλεται από κατάφυτες, θαμνώδεις σειρές φυτειών τσαγιού, που απλώνονται γύρω του σαν καταπράσινος ωκεανός.

Δεκάδες ντόπιοι, μαζεύουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα αστραφτερά φύλλα και τα αποθέτουν σε μεγάλους υφασμάτινους σάκους, τους οποίους έχουν κρεμασμένους στους ώμους τους.

Εδώ, καθώς και σε όλη τη Ρίζε, μια εύφορη επαρχία που συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα και είναι γνωστή για το υγρό της κλίμα, τις βροχές που μοιάζουν με μουσώνες και τη μαγευτική θέα, κατοικεί το έθνος που πίνει το περισσότερο τσάι στον κόσμο.

Anadolu Agency via Getty Images

Παρόλο που οι Βρετανοί φημίζονται για τη παράδοσή τους στο τσάι, η υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τσαγιού στον κόσμο σημειώνεται στην Τουρκία, με τον μέσο Τούρκο να καταναλώνει τέσσερα κιλά φύλλων τσαγιού ένα έτος.

«Η κατανάλωση τσαγιού είναι τόσο κοινωνική δραστηριότητα όσο και γαστρονομική απόλαυση», δηλώνει ο Χουσεϊν Καραμάν, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρίζε στο Rize.

Από τα βουκολικά εδάφη της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τους ήσυχους κουρδικούς κήπους τσαγιού της ανατολικής Τουρκίας και τα μοντέρνα καφέ της Κωνσταντινούπολης, το τσάι έχει την τιμητική του σε κάθε περίσταση, από το καλωσόρισμα των μουσαφιραίων, μέχρι τις συναντήσεις με φίλους.

«Στην Τουρκία, η παραγωγή τσαγιού σε μεγάλη κλίμακα αποτελεί σχετικά σύγχρονο φαινόμενο», το οποίο ωστόσο εξαπλώθηκε γρήγορα και ενσωματώθηκε βαθιά στον πολιτισμό. Πλέον, αισθάνεται κανείς πως το τσάι υπάρχει στα μέρη μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.» προσθέτει ο Καραμάν.

NurPhoto via Getty Images

Παρόλο που η Τουρκία παράγει έως και το 10% του παγκοσμίου αποθέματος τσαγιού, το μεγαλύτερο μέρος του καταναλώνεται εγχώρια. Συνήθως πρόκειται για την πιο παλιά ποικιλία μαύρου τσαγιού που καλλιεργείται στο Rize’s. Ωστόσο, η νέα εποχή του τουρκικού τσαγιού βρίσκεται αρκετά κοντά, καθώς παραγωγοί όπως η Λατζίκα, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τη Ρίζε, σπάνε την παράδοση.

Η εταιρεία, η οποία συνεργάζεται αποκλειστικά με μικροκαλλιεργητές, παράγει βιολογικά πράσινα και λευκά τσάγια, χρησιμοποιώντας συχνά τοπικά συστατικά, που μαλακώνουν τη γεύση και προσφέρουν φαρμακευτικά οφέλη. Πρόσφατα, η εταιρεία εγκαινίασε ένα καφέ στην Κωνσταντινούπολη για να προωθήσει τα προϊόντα της και εκεί.

Ο Αϊτούλ Τουράν, ο οποίος διευθύνει τη γυναικεία εταιρεία Tea Chef με έδρα τη Ρίζε, άρχισε να φτιάχνει χειροποίητο τσάι μετά την επίσκεψη του στην Κίνα, το 2017.

Ο ίδιος μαζί με τη σύντροφό του Γιασμίν Γιαζικί, συλλέγουν με τα χέρια τους υψηλής ποιότητας φύλλα λευκού τσαγιού, τα οποία επεξεργάζονται μόνοι τους.

Στην Καϊκούρ, την κρατική εταιρεία τσαγιού της Τουρκίας, η οποία απασχολεί πάνω από 10.000 άτομα σε 45 εργοστάσια, επιστήμονες δοκιμάζουν συνεχώς νέες τεχνολογίες και τεχνικές για να βελτιώσουν τη γεύση του προϊόντος. Και καθώς το τουρκικό τσάι συνεχίζει να εξελίσσεται, δεν στερεύει και η ικανότητά του να φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

«Η ζωή χωρίς τσάι, δεν μπορεί να θεωρηθεί ζωή», δηλώνει ο Χασάν Όντερ, διευθυντής του μεγαλύτερου εγχώριου παζαριού τσαγιού.

Πηγή: cnn.com

Δημοφιλή