Η Δανία γυρίζει το δικό της The Crown για τη βασίλισσα Μαργαρίτα

Ανακοινώθηκε μία εβδομάδα μετά την επίσημη παραίτηση της από τον θρόνο. Τη σειρά υπογράφουν οι παραγωγοί της δανέζικης -καθηλωτικής- πολιτικής σειράς «Borgen».
(AP Photo/Martin Meissner)
(AP Photo/Martin Meissner)
via Associated Press

Ανακοίνωσε -αιφνιδιάζοντας τους πάντες- την απόφαση να παραιτηθεί από τον θρόνο της Δανίας ζωντανά στην τηλεόραση, ακριβώς 52 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενθρόνιση του διαδόχου γιού της Φρέντερικ. Χωρίς καθυστέρηση, μόλις δύο εβδομάδες μετά, υπέγραψε τη δήλωση παραίτησης, γεγονός πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία της χιλιετούς αυτής μοναρχίας και αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας συγκινημένη «Ο Θεός να ευλογεί τον βασιλιά».

Τώρα, στην αυγή μιας νέας εποχής για τον θρόνο της Δανίας, μετά την παραίτηση της Μαργαρίτας Β΄, η δημοφιλής βασιλική οικογένεια θα αποκτήσει το δικό της The Crown, καθώς ο βίος και η πολιτεία των μελών της θα είναι το θέμα μίας νέας σειράς μυθοπλασίας.

Το «Af Guds nåde» (Με τη χάρη του Θεού), όπως είναι ο πρώτος τίτλος, υπογράφουν οι παραγωγοί του δανέζικου -καθηλωτικού- πολιτικού δράματος «Borgen» και το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της Δανίας, TV2.

Η δράση θα τοποθετηθεί στο παλάτι Amalienborg, επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας στην Κοπεγχάγη, εκκινώντας χρονικά από τη γέννηση της πριγκίπισσας τότε Μαργαρίτας το 1940, στην κατεχόμενη από τους Ναζί Δανία.

Σύμφωνα με την παραγωγή, η σειρά θα αφηγηθεί την ιστορία από την οπτική των μελών της βασιλικής οικογένειας αλλά και των εργαζομένων στη βασιλική αυλή, και ότι πάνω από όλα, θα είναι η ιστορία «ενός κοριτσιού και της οικογένειάς του».

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε μία εβδομάδα μετά την επίσημη παραίτηση της από τον θρόνο -είναι η πρώτη μονάρχης της Δανίας εδώ και σχεδόν 900 χρόνια που παραιτείται οικειοθελώς-, το «Af Guds nåde» είναι στα σκαριά εδώ και ενάμιση χρόνο και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον επόμενο χρόνο.

Η εκτελεστική παραγωγός της σειράς, Meta Louise Foldager Sørensen, η οποία ήταν παραγωγός στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία του 2012 «A Royal Affair» (στην Ελλάδα με τίτλο «Ο Έρωτας της Βασίλισσας») με πρωταγωνίστρια την Αλίσια Βικάντερ, δήλωσε ότι η πρώην βασίλισσα «είναι μέρος της ιστορίας όλων των Δανών». Όπως είπε, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος στηρίζει ή όχι τον θεσμό της βασιλείας, «η Μαργαρίτα έχει τεράστια σημασία για εμάς ως λαό».

Η Μαργαρίτα, η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, δεν προοριζόταν για βασίλισσα όταν γεννήθηκε. Όταν ήταν 13 ετών, τροποποιήθηκε το σύνταγμα της Δανίας επιτρέποντας τη γυναικεία διαδοχή και έγινε βασίλισσα σε ηλικία 31 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα της.

«Δεν ήταν γραφτό η μικρή πριγκίπισσα να γίνει βασίλισσα, αλλά οι καιροί άλλαξαν και έγινε μία μεγάλη βασίλισσα. Τώρα ήρθε η ώρα να πούμε την υπέροχη ιστορία της, η οποία μπορεί να μας δώσει μια εικόνα που δεν είχαμε πριν», πρόσθεσε η Meta Louise Foldager Sørensen.

(AP Photo/Fred Lancelot)
(AP Photo/Fred Lancelot)
via Associated Press

Η Pernille Bech Christensen, ανώτερη εκτελεστική παραγωγός στο TV2, είπε από την πλευρά της πως «είναι η ιστορία μιας οικογένειας, ενός θεσμού και ενός αναχρονισμού που αγωνίζεται να διατηρήσει τη συνάφειά του στη σύγχρονη εποχή. Ο βασιλικός οίκος είναι κάτι που μοιράζονται όλοι οι Δανοί, ανεξάρτητα από το αν είναι υποστηρικτές, διαφωνούντες ή απλώς κάπου ενδιάμεσα. Και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Δανούς».

Η εταιρεία παραγωγής αρνήθηκε να κάνει συγκρίσεις με την επιτυχημένη σειρά του Netflix για τη βρετανική βασιλική οικογένεια, «The Crown».

Η Μαργαρίτα Β΄ που άφησε τον θρόνο με ένα βίντεο-αναδρομή στα χρόνια της βασιλείας της υπό τους ήχους του «Girls Just Wanna Have Fun» της Σίντι Λόπερ, το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του παλατιού στο Instagram, δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση εστεμμένης.

Γνωστή για την επιμονή της να καπνίζει, αλλά και την άρνησή της να έχει κινητό και υπολογιστή, δήλωνε «πολύ ευτυχισμένη» χωρίς αυτά.

Η αγάπη της για τις τέχνες και την αρχαιολογία είναι γνωστές -έχει λάβει μέρος σε πολλές ανασκαφές.

Είναι ζωγράφος και σκηνογράφος, τα σχέδια της έντυσαν τις δανέζικες εκδόσεις του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ έχει σχεδιάσει κοστούμια σε παραγωγές του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας και πιο πρόσφατα, τα σκηνικά της ταινίας «Ehrengard» του Μπιλ Όγκουστ για το Netflix.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή