ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2018 10:35 EET

Η δίκη του «Ελ Τσάπο» ξεκινά: Η κινηματογραφική ζωή του «βασιλιά της κόκας» ενώπιον ενόρκων

Παρά το μικρό του ανάστημα, η εμβέλεια του Γκουζμάν σε επικινδυνότητα και δύναμη μπορεί να συγκριθεί μόνο με του Αλ Καπόνε, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον βλέπουν ως Ρομπέν των Δασών.

ALFREDO ESTRELLA via Getty Images

Κατά τη διάρκεια του πολέμου τoυ μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών, το 1993 μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Χοακίν Γκουζμάν, γνωστού και ως «Ελ Τσάπο», πήγε στραβά.

Μια ομάδα ενόπλων,  σκότωσαν αντί του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών, έναν καθολικό ιερέα στο αεροδρόμιο της Γκουανταλαχάρα, εξαγριώνοντας τόσο την μεξικανική κοινή γνώμη, ώστε να ξεκινήσει ένα μαζικό ανθρωποκυνηγητό κατά του Γκουζμάν. Και μπορεί μεν τελικά να συνελήφθη, ωστόσο η υπόθεσή του σημαδεύτηκε από σωρεία αποδράσεων και δεκάδων πτωμάτων που άφησε στο διάβα του.

Η κινηματογραφική ιστορία του ισχυρότερου εμπόρου ναρκωτικών του κόσμου θα ξεδιπλωθεί από την ερχόμενη Τρίτη σε δικαστήριο του Μπρούκλιν, όπου ξεκινά η δίκη του. Στον διαβόητο «κοντούλη» έχουν απαγγελθεί συνολικά 17 κατηγορίες, κυρίως για εισαγωγή και διανομή ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και ανθρωποκτονίες από πρόθεση – για τις οποίες δηλώνει αθώος. Και ενώ δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο περιμένουν καρτερικά να ακούσουν τις αρχικές αγορεύσεις δικηγόρων και εισαγγελέων, γνωρίζουν ήδη ότι τους επόμενους μήνες θα λάβει χώρα μια άνευ προηγουμένου δίκη, που θα κάνει ακόμα και ταινίες του Χόλιγουντ να ωχριούν μπροστά στην ακόμα πιο σκληρή, πιο αιματηρή πραγματικότητα.

Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν χιλιάδες έγγραφα, βίντεο και ηχογραφήσεις ως αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του υλικού που σχετίζεται με την απόπειρα δολοφονίας στο αεροδρόμιο της Γκουανταλαχάρα, την απόδραση του Γκουζμάν το 2015 και τις προσπάθειες των αρχών να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.

The Independent

Περισσότεροι από δώδεκα μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που εργάστηκαν για το καρτέλ Σιναλόα του Γκουζμάν. Ο δικαστής, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία τους, έχει απαγορεύσει την είσοδο σε σκιτσογράφους.

Οι δικηγόροι του Γκουζμάν, σύμφωνα με το Associaterd Press, αναμένεται να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των μαρτύρων, δίνοντας βάση στα ποινικά μητρώα τους και υποστηρίζοντας ότι έχουν κίνητρο να πουν ψέματα για τον Ελ Τσάπο προκειμένου να έχουν επιείκεια στις δικές τους ποινικές υποθέσεις. Μάλιστα, θα ισχυριστούν ότι ο Ελ Τσάπο δεν ήταν αρχηγός καρτέλ, αλλά ότι εκτελούσε εντολές κάποιου άλλου...

 

Ιστορία μου, αμαρτία μου

Παρά το μικρό του ανάστημα, η εμβέλεια του Γκουζμάν σε επικινδυνότητα και δύναμη μπορεί να συγκριθεί μόνο με του Αλ Καπόνε, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον βλέπουν ως Ρομπέν των Δασών, έχοντας γράψει συλλογή από μπαλάντες για χάρη του, οι οποίες λέγονται «narcocorridos».

Ανάμεσα στα χάιλαϊτ της larger than life διαδρομής του είναι η μεταφορά ενός επίχρυσου AK-47, το λαθρεμπόριο κοκαΐνης σε κουτιά που έφεραν τη σήμανση «πιπεριές τσίλι», τη χρησιμοποίηση υποβρυχίου για την μεταφορά τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών. Οι δε αποδράσεις του, είναι ομοίως μυθικές. Το 2011 απέδρασε από φυλακή του Μεξικό, κρυμμένος μέσα σε κάδο πλυντηρίου, ενώ το 2015 διέφυγε από τη φυλακή μέσω μιας σήραγγας, μήκους ενός χιλιομέτρου, που έσκαψε κάτω από το ντους των φυλακών. 

Όσο οι μεξικανικές αρχές εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητά για να τον βρουν, τον βρήκε ο Σον Πεν, ο οποίος μαζί με μια μεξικανή ηθοποιό του πήραν συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Rolling Stone, τον Οκτώβριο του 2015. Αμέσως μετά τη συνέντευξη, οι Αρχές του Μεξικού σε συνεργασία με τις αμερικανικές, συνέλαβαν τον Τσάπο και στη συνέχεια εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Ο δικαστής φρόντισε να απαγορεύσει προκαταβολικά στη νεαρή σύζυγο του ναρκέμπορου να τον αγκαλιάσει ή να τον πλησιάσει κατά τη διάρκεια της δίκης.

Τους επόμενους μήνες, 12 ένορκοι θα ακούν ιστορίες που μέχρι πρότινος δεν τους είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να συμβούν στην πραγματικότητα. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα τον καταδικάσουν σε ισόβια κάθειρξη.

Μέσω της δίκης, ο λαϊκός μύθος που έχει χτιστεί γύρω από τον Ελ Τσάπο είτε θα εξασθενήσει, είτε θα γιγαντωθεί, εκτοπίζοντας τον αντίστοιχο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Η ετυμηγορία για το ποιος ήταν τελικά ο απόλυτος βασιλιάς της κόκας, ενδεχομένως να κριθεί από το πόσες σειρές και ταινίες θα γυρίσει το Netflix.

 Ως τότε, τα μέτρα ασφαλείας για την μεταφορά του Γκουζμάν από και προς το δικαστήριο δύο φορές την ημέρα, θα είναι πρωτοφανή και θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων των δρόμων, απειλώντας με κυκλοφοριακό χάος τις ώρες αιχμής τη Νέα Υόρκη.

 

Με πληροφορίες από ΑΡ