Η Disney εξαγόρασε τη Fox και είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος της βιομηχανίας του κινηματογράφου

Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Disney Wiki

Οι φήμες για την εξαγορά της Fox από την Disney ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό, κάποια στιγμή φάνηκε πως η όλη ιστορία πήγαινε σε ”ναυάγιο”. Όμως στις αρχές του μήνα οι φήμες αναζωπυρώθηκαν και μόλις την Πέμπτη έπεσαν και οι υπογραφές.

Η Disney εξαγόρασε τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο της 21st Century Fox, σε μία συμφωνία-ορόσημο αξίας άνω των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα κινηματογραφικά στούντιο της 20th Century Fox, την εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων 20th Century Fox Television, τα καλωδιακά δίκτυα, μεταξύ των οποίων το FX και το National Geographic, και το μερίδιο της εταιρείας σε διεθνή δίκτυα.

Η Disney θα αποκτήσει την πλειονότητα των μετοχών του Hulu, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 60%.

Εκτός από την παραγωγή και τα δίκτυα διανομής της 21st Century Fox, στην Disney περνά και ο μεγάλος κατάλογος πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας. Πλέον η Disney έχει τα δικαιώματα των πρώτων ταινιών Star Wars.

Η συγκεκριμένη εξαγορά ωστόσο έχει προβληματίσει πάρα πολύ κόσμο, καθώς πλέον η Disney έχει αποκτήσει μια παντοδυναμία που μπορεί να μετατραπεί σε απειλή όχι μόνο για το δημιουργικό κομμάτι (ορίζοντας τα δικά της όρια και περνώντας συγκεκριμένες ”γραμμές” στους καλλιτέχνες) αλλά και για το κομμάτι των κριτικών και του Τύπου εν γένει. Ήδη πριν από λίγο καιρό η Disney έβαλε στην μαύρη λίστα τους L.A. Times επειδή έκρινε ως «άδικο» ένα ρεπορτάζ τους που την αφορούσε. Σε συνέχεια αυτού, έκοψε την πρόσβαση του εντύπου στις επίσημες προβολές των ταινιών της και στις συνεντεύξεις με τα καστ και τους συντελεστές τους, μέχρι «να τηρήσει τους κανόνες του ισορροπημένου ρεπορτάζ στο μέλλον».

Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν το παραπάνω ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή αν η Disney θα εξελιχθεί στον Darth Vader των κινηματογραφικών στούντιο.