ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/03/2018 22:58 EET

Η EE για την προκλητικότητα της Τουρκίας και την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών

Bloomberg via Getty Images

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής είναι η προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η  Real, στα συμπεράσματα προστέθηκε και το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών. 

Συγκεκριμένα έχει προστεθεί η παράγραφος 15 που αναφέρει τα εξής: «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία και καλεί για την άμεση και θετική επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω διαλόγου με τα Κράτη Μέλη». Επιπλέον προσετέθη η παράγραφος 16 που αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο σε αυτά τα ζητήματα».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο τα ήδη γνωστά σημεία για την υπόθεση της Κύπρου παραμένουν ως έχουν. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παραγράφους 12 -14 που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι «καταδικάζουν έντονα την συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και υπογραμμίζουν «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο”. ”Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προσερχόμενος νωρίτερα στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μιλά με ευθύτητα στην Τουρκία και να τις υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της, ειδικά την ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Sponsored Post