Η ΕΥΠ, τα ΜΜΕ και το βαλκανικό κατασκοπικό θρίλερ

Η ΕΥΠ, τα ΜΜΕ και το βαλκανικό κατασκοπικό θρίλερ
urokinissi

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες σε κάθε χώρα για μια υπεύθυνη κάλυψη των μυστικών υπηρεσιών από τα μέσα ενημέρωσης. Οι εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι μυστικές γιατί έτσι ορίζει η φύση της λειτουργίας και της αποστολής τους. Αυτό συνεπάγεται, εκτός των άλλων, ότι κάθε δημοσιογράφος πρέπει να είναι εξαιρετικά ικανός, ώστε να βρει μια αξιόπιστη πηγή μέσα στο πλαίσιο των μυστικών υπηρεσιών, πόσο μάλλον να τηρήσει ευλαβικά την δεοντολογία. Επιπλέον λαμβάνει χώρα και μια σύγκρουση δημόσιου συμφέροντος: oι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους και να αισθάνονται ότι οι υπηρεσίες είναι μεν υπόλογες, χωρίς όμως να θέλουν να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της χώρας τους (ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους έντασης και εξωτερικών απειλών). Ποια είναι, όμως, τα όρια για την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών;

“Oι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους και να αισθάνονται ότι οι υπηρεσίες είναι μεν υπόλογες, χωρίς όμως να θέλουν να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της χώρας τους”

Οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη δυσκολία σε ένα τέτοιο ρεπορτάζ είναι μια: οι μυστικοί πράκτορες και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών είναι εξαιρετικά καλοί στη χειραγώγηση ή, αν θέλετε, στην «προληπτική διαχείριση των ΜΜΕ».

Σήμερα σε μια σειρά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν ρεπορτάζ (εκτός των άλλων στην Καθημερινή, τα Nέα, το News247) τα οποία αναφέρονται σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της ΕΥΠ, μέσω ενδεχόμενης διακίνησης πληροφοριών εναντίον του Γιάννη Ρουμπάτη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ασφαλώς, καθώς κάποια από τα μεγαλύτερα μέσα της χώρας επέλεξαν να δημοσιεύσουν το ρεπορτάζ, δεν μπορεί παρά οι πληροφορίες να έχουν κάποια βάση. Από αυτή τη σκοπιά πρόκειται για επιτυχία.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΥΠ υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο υπονόμευσης της υπηρεσίας από τρεις ανθρώπους με διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα, την κατασκοπεία αλλά και στην ίδια την ΕΥΠ. Έστω και αν αγνοήσουμε την σύμπτωση ότι οι εμπιστευτικές αποκαλύψεις έγιναν ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ένας βρώμικος και υπόγειος πόλεμος ανάμεσά σε διαφορετικές φράξιες της ΕΥΠ.

Ασφαλώς οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι σοβαρές. Εξίσου σοβαρό, όμως, είναι ότι σε μια σύνθετη συγκυρία για τη χώρα μας η ΕΥΠ εμφανίζεται (από έγκυρα ΜΜΕ, που επικαλούνται μάλλον την ίδια πηγή) να βρίσκεται στο στόχαστρο σκοτεινών συμφερόντων, ανεξάρτητα από το αν είναι ευάλωτη ή όχι στις επιδιώξεις τους.

“Εξίσου σοβαρό, όμως, είναι ότι σε μια σύνθετη συγκυρία για τη χώρα μας η ΕΥΠ εμφανίζεται (από έγκυρα ΜΜΕ, που επικαλούνται μάλλον την ίδια πηγή) να βρίσκεται στο στόχαστρο σκοτεινών συμφερόντων, ανεξάρτητα από το αν είναι ευάλωτη ή όχι στις επιδιώξεις τους.”

Ενδεχομένως, το πιο ενδιαφέρον σημείο από τα δημοσιεύματα για την ΕΥΠ είναι οι πληροφορίες ότι το περιβόητο συνωμοσιολογικό σχέδιο «Πυθία» με στόχο την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ήταν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου παραπλάνησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Δημοφιλή