Η Ευρώπη δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες των εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων

Προβλήματα περίθαλψης, εκπαίδευσης και απασχόλησης στους 3,5 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες αντιμετωπίζουν χώρες της Αν. Ευρώπης.
Μια καλόγρια παρηγορεί μια γυναίκα μετά τη φυγή της από την Ουκρανία στο συνοριακό πέρασμα Σιρέτ της Ρουμανίας, 21 Μαρτίου 2022.
Μια καλόγρια παρηγορεί μια γυναίκα μετά τη φυγή της από την Ουκρανία στο συνοριακό πέρασμα Σιρέτ της Ρουμανίας, 21 Μαρτίου 2022.
CLODAGH KILCOYNE via REUTERS

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για το εξωτερικό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνα την Τρίτη.

Ο συντριπτικός όγκος των ξεριζωμένων Ουκρανών εγκαθίσταται σε γειτονικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη που πασχίζουν να τους παράσχουν περίθαλψη, σχολεία και θέσεις εργασίας.

Τα εκατομμύρια προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας έχουν διαφύγει πεζή, με τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Κάποιοι στην συνέχεια ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης ωστόσο, οι περισσότεροι όχι.

Μολονότι ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε, η κλίμακα του έργου παροχής στέγασης σε όσους αναζητούν ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, κυρίως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

85.000 παιδιά από την Ουκρανία σε πολωνικά σχολεία

Η Πολωνία, η πατρίδα της μεγαλύτερης ουκρανικής διασποράς, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, έχει δεχθεί περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους και ενώ κάποιοι σχεδιάζουν να κατευθυνθούν αλλού, η εισροή έχει κάνει τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

Ουκρανοί πρόσφυγες με παιδιά επιβιβάζονται σε μια πλατεία δίπλα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Przemysl της Πολωνίας, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Sergei Grits)
Ουκρανοί πρόσφυγες με παιδιά επιβιβάζονται σε μια πλατεία δίπλα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Przemysl της Πολωνίας, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Sergei Grits)
via Associated Press

«Ο αριθμός των παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία στα πολωνικά σχολεία αυξάνεται κατά περίπου 10.000 την ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Πρέμισλαβ Τσάρνεκ, στο δημόσιο ραδιόφωνο, λέγοντας ότι ήδη 85.000 παιδιά έχουν εγγραφεί σε πολωνικά σχολεία.

Ο Τσάρνεκ είπε ότι οι αρχές οργανώνουν μαθήματα βασικών πολωνικών για τους Ουκρανούς δασκάλους, ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν σε τοπικά σχολεία και να διδάξουν προπαρασκευαστικά μαθήματα για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας πριν αυτά εισέλθουν στο σχολικό σύστημα της Πολωνίας.

Με όλους τους άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ουκρανία, η μεταναστευτική έξοδος αποτελείται κυρίως από γυναίκες και παιδιά, πολλοί από τους οποίους θέλουν να παραμείνουν σε χώρες κοντά στην Ουκρανία ώστε να είναι κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν μείνει πίσω.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, Ραφάλ Tσακόφσκι ανέφερε ότι 10.000 Ουκρανοί μαθητές έχουν εγγραφεί σε σχολεία της πολωνικής πρωτεύουσας και ότι χρειάζονται διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών μαθημάτων στα ουκρανικά, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος της πόλης.

«Θα είμαστε ευέλικτοι, θα δράσουμε, γιατί θέλουμε όλοι αυτοί οι νέοι που βρίσκονται στη Βαρσοβία να μπορούν να σπουδάσουν, όποια επιλογή κι αν επιλέξουν».

Επιστρέφουν στη Ρουμανία καθώς δυσκολεύονται στη Δύση

Περισσότεροι από 500.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία, η οποία έχει υποδεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες μετά την Πολωνία. Οι αρχές εκεί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να προσλάβουν Ουκρανούς δασκάλους μεταξύ των προσφύγων.

Η Κοσμίνα Σιμιεάν Νικολέσκου, επικεφαλής της μονάδας κοινωνικής βοήθειας του Βουκουρεστίου, είπε ότι 60 παιδιά από την Ουκρανία ξεκίνησαν μαθήματα εκεί αυτή την εβδομάδα, ενώ πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σχολεία υποδέχτηκαν πρόσφυγες.

Με τον αριθμό των προσφύγων να πλησιάζει σε οριακό σημείο σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, η Νικολέσκου είπε ότι αρκετοί οι πρόσφυγες επιστρέφουν στη Ρουμανία με την ελπίδα να βρουν μια λιγότερο δύσκολη κατάσταση.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουμε βάλει προσωπικά σε τρένα για να πάνε προς τη Δύση και τους βλέπουμε πίσω στο σιδηροδρομικό σταθμό».

Μια γυναίκα κλαίει καθώς η κόρη της αγκαλιάζει τον σύζυγό της μετά τη φυγή από το Χάρκοβο στη Ρουμανία
Μια γυναίκα κλαίει καθώς η κόρη της αγκαλιάζει τον σύζυγό της μετά τη φυγή από το Χάρκοβο στη Ρουμανία
CLODAGH KILCOYNE via REUTERS

Παρόχη υποστήριξης ψυχικής υγείας λόγω των τραυμάτων του πολέμου

Οι ανάγκες όσων τράπηκαν σε φυγή λόγων των βομβαρδισμών και των πυραυλικών επιθέσεων στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, με πόνο χωρισμού από την οικογένεια, εκτείνονται πέρα από την εκπαίδευση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) παρέχει σε εθελοντές προγράμματα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών ψυχολογίας κοντά στα πολωνικά σύνορα με την Ουκρανία ώστε να παρέχουν φροντίδα σε πολλούς που φέρουν ψυχικά τραύματα.

Η Παλόμα Κούτσι, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Πολωνία, υπολόγισε ότι 30.000 από αυτούς που έφτασαν στη χώρα υπέφεραν από σοβαρά ψυχικά προβλήματα ενώ μισό εκατομμύριο χρειάζονταν υποστήριξη ψυχικής υγείας λόγω της σύγκρουσης.

«Τα παιδιά ταξιδεύουν για μέρες χωρίς σωστό φαγητό, χωρίς νερό, είναι κουρασμένα, ανήσυχα», τόνισε.

H υπουργός Υγείας της Μολδαβίας, μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης στην οποία έχουν περάσει περισσότεροι από 331.000 πρόσφυγες, έκανε έκκληση την Τρίτη για βοήθεια από την ΕΕ και τον ΟΗΕ για να ανακουφιστεί η πίεση στο πολιορκημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι, δήλωσε την Κυριακή ότι ο πόλεμος έχει ξεριζώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας και όχι στο εξωτερικό.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους, περιγράφοντας τις ενέργειές της ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι το θεωρούν αβάσιμο πρόσχημα για την εισβολή της Ρωσίας σε μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δημοφιλή