ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/05/2019 15:34 EEST

Η Ελλάδα αποκαλύπτεται μέσα από διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές

Παραγωγές της Γαλλίας και Εσθονίας προβάλλουν Μακεδονία, Κεντρική και Στερεά Ελλάδα.

Αράχωβα.

Είναι πράγματι μετρημένες οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Οι λόγοι είναι πολλοί, καθώς η έλλειψη κινήτρων και η γραφειοκρατεία δεν υποσκελίζεται από τον πλούτο της χώρας μας, σε πολιτισμό και αξιοθέατα.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει κινήσεις για τη λειτουργία Film Offices στις 13 Περιφέρειες της χώρας, που θα διευκολύνουν τη γραφειοκρατική διαδικασία. Σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας, εποπτευόμενος Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αξιοποιώντας το Cash Rebate, επιστρέφει στην παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου, επιχορήγηση ύψους 35% επί των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation, digital games).

 

Ολυμπος.

Σε τηλεοπτικό πεδίο, οι Περιφέρειες και ο ΕΟΤ, επενδύοντας χρήματα, καλούν ξένες τηλεοπτικές παργωγές στην Ελλάδα, με στόχο να “γυρίσουν” κάποια επεισόδια που θα αναδείξουν ορισμένες περιοχές της χώρα μας.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Ελλάδα, η ταξιδιωτική εκπομπή «Travel with me», του Κρατικού Τηλεοπτικού Σταθμού της Εσθονίας (ETV), με στόχο τη δημιουργία δύο φιλμ των 30 λεπτών, προβάλλοντας προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας, όπως είναι τα Καμένα Βούρλα, η Αιδηψός, το Καρπενήσι και η Αράχοβα. Τα φιλμ θα προβληθούν Φθινόπωρο /Χειμώνα 2019/2020 στο Κρατικό Κανάλι σε «prime time» το βράδυ, με τηλεθέαση που αγγίζει το 32,7%. Η εκπομπή θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με έμφαση στις ιαματικές πηγές και θα παρουσιάζει τον τρόπο ζωής των κατοίκων, στην πόλη ή στο ύπαιθρο, την τοπική κουζίνα, τις παραλίες και τις ομορφιές της ενδοχώρας.

 

Αιδηψός.

Εξάλλου, η ιδιαίτερα δημοφιλής ταξιδιωτική εκπομπή του France 5 «Echappées Belles», θα πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούνιο. Πρόκειται για μια δράση που διοργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Γαλλίας και αφορά σε παραγωγή διάρκειας 90 λεπτών με τη μέση τηλεθέαση ανά επεισόδιο να αγγίζει το 1 εκατ. τηλεθεατές. Η εξαμελής αποστολή θα μεταβεί στις περιοχές της Μακεδονίας και της Κεντρικής Ελλάδας και θα εστιάσει τόσο στον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο των εν λόγω περιοχών όσο και στην τοπική γαστρονομία και σε πορτραίτα κατοίκων.