ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2018 17:38 EET | Updated 12/01/2018 17:44 EET

Η ενέργεια για την παραγωγή bitcoins θα φτάσει την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού της Αργεντινής το 2018

Tα στοιχεία δίνει στο φως έρευνα της Morgan Stanley

Dado Ruvic / Reuters

Το γεγονός πως η διαδικασία δημιουργίας του bitcoin καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας είναι γνωστό, ενώ δεν είναι λίγοι οι εμπειρογνώμονες που στο παρελθόν έσπευσαν να σημειώσουν πως οι ενεργειακές του ανάγκες είναι ανάλογες με αυτές ενός μικρού κράτους. Οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους γίνονται πιο συγκεκριμένοι επισημαίνοντας πως τη χρονιά αυτή η ενέργεια που απαιτείται παγκοσμίως για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων θα φτάσει σε μέγεθος την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού της Αργεντινής. Τα στοιχεία δίνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα της Morgan Stanley.

Μέχρι 140 τεραβατώρες ηλεκτρισμού θα χρειαστούν μάλιστα το 2018 όσοι ασχολούνται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,6% των παγκόσμιων αναγκών, επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Nicholas Ashworth. Πρόκειται για ποσότητα ενέργειας που υπερβαίνει αυτή που θα καταναλώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2025. «Εάν τα κρυπτονομίσματα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά, αναμένουμε πως η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί», τόνισε ο Ashworth.

To ποσοστό αποτελεί κινητήριο δύναμη για τις εταιρείες που ασχολούνται με την ηλιακή και αιολική ενέργεια όπως και με την αποθήκευσή τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι NextEra Energy, Iberdrola και Enel. Κερδισμένες θα μπορούσαν να βγουν και οι μεγάλες πετρελαϊκές που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και παραγωγοί πράσινης ενέργειας που υποστηρίζονται από κεφάλαια μέσω αρχικών προσφορών νομισμάτων, αναφέρει το Fortune.

Bloomberg via Getty Images

Η Morgan Stanley επίσης υπολογίζει το κόστος δημιουργίας ενός μεμονωμένου bitcoin από 3.000 έως και 7.000 δολάρια. Η Κίνα στο μεταξύ μελετά το ενδεχόμενο να περιορίσει τη βιομηχανία εξόρυξης bitcoin εξαιτίας των αυξημένων ανησυχιών για την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όσο και των οικονομικών ρίσκων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί ανθρακωρύχοι ήδη αναζητούν τρόπους να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, είτε μέσω των μεταφορών ολόκληρων των εργοστασίων είτε μέσω της παροχής των υπηρεσιών τους σε ξένα εργοστάσια.

Να σημειωθεί μόνο ότι μέχρι το τέλος του 2017 οι απαιτήσεις σε ηλεκτρισμό για την εξόρυξη bitcoin αυξήθηκαν στις 20,5 τεραβατώρες, όσο δηλαδή το 1/10 των αναγκών της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance.

Υπενθυμίζεται επίσης πως μέσα στο 2017 και από τότε που η αξία του bitcoin υπερπλασιάστηκε, η ιστοσελίδα ψηφιακών αναλύσεων Digiconomist υπολόγιζε τις ετήσιες ανάγκες του για ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 32 τεραβατώρες, όσο περίπου και η ενέργεια που χρειάζεται ένα μικρό κράτος. Το 2014 επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Maynooth είχαν αποπειραθεί να συγκρίνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις των bitcoins με τις αντίστοιχες της Ιρλανδίας.