Η εθνική ομάδα της Ιταλίας προσπαθεί (χωρίς επιτυχία) να αφήσει την πολιτική εκτός ποδοσφαίρου

Η (μη) απόφαση των παικτών για το αν θα γονατίζουν ή όχι πριν από τους αγώνες έχει απογοητεύσει τους πάντες.
Claudio Villa via Getty Images

Οι Ιταλοί είναι σταθερά ενωμένοι στο πλευρό των «Ατζούρι» στο Euro 2020 - αλλά διχάζονται σχετικά με την στάση της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας τους πριν από την έναρξη των αναμετρήσεων της.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει το Βέλγιο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης την Παρασκευή το απόγευμα, και η επίσημη γραμμή της - όταν πρόκειται να γονατίσουν οι δύο ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα ως ένδειξη αντιρατσιστικής αλληλεγγύης - είναι ότι οι παίκτες θα το κάνουν μόνο αν το ζητήσει η αντίπαλη ομάδα.

«Οταν η άλλη ομάδα υποβάλλει το αίτημα, θα γονατίσουμε από αλληλεγγύη και ευαισθησία στην άλλη ομάδα», δήλωσε ο αμυντικός Τζιόρτζιο Κελίνι, ισχυριζόμενος ότι αυτός και οι συμπαίκτες του θα καταπολεμήσουν τον ρατσισμό «με άλλους τρόπους».

Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τον αγώνα της ομάδας σε εναντίον των Ουαλών, όταν η ομάδα της Ουαλίας γονάτισε, αλλά μόνο πέντε παίκτες της Ιταλίας έκαναν το ίδιο, με έξι τους υπόλοιπους να παραμένουν όρθιοι.

ANDREAS SOLARO via Getty Images

Αυτό οδήγησε σε ένταση πριν από τον αγώνα εναντίον της Αυστρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά στο τέλος και οι δύο ομάδες παρέμειναν όρθιες.

Οι Ιταλοί αναμένεται να γονατίσουν πριν από τον αγώνα με το Βέλγιο, αλλά έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι μια χειρονομία καλής θέλησης προς στους αντιπάλους τους, και όχι μια στήριξη στο κίνημα Black Lives Matter.

Η απόφαση φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε κανέναν.

Ο αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρικο Λέτα, είπε ότι η ομάδα πρέπει να γονατίζει για να δώσει ένα ενωμένο μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό. Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι από την ακροδεξιά Λέγα είπε: «Ας αφήσουμε τους ποδοσφαιριστές να παίξουν ποδόσφαιρο. Αυτά τα παιδιά δίνουν όνειρα στους Ιταλούς. Ο ρατσισμός παλεύεται με γεγονότα, όχι με γονατιστούς παίκτες».

Ο δημοσκόπος Λορέντζο Πρελιάσκο του YouTrend δήλωσε: «Αυτή η απόφαση αναστάτωσε τόσο εκείνους που ήταν υπέρ της εκστρατείας όσο και εκείνους που αντιτίθενται σε αυτήν. Σαφώς, η πρόθεση δεν είναι να κάνουν κανέναν δυστυχισμένο, αλλά κατά τη γνώμη μου, κινδυνεύει να τους κάνει όλους δυστυχισμένους».

Ο ρατσισμός υπήρξε από καιρό πρόβλημα στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Μόλις το 2019, ο αμυντικός Λεονάρντο Μπονούτσι είπε στον συμπαίκτη του στη Γιουβέντους, Μόιζε Κιν, ότι έφταιγε κατά «50%» όταν δέχθηκε ρατσιστική από οπαδούς, ενώ ο νεαρός παίκτης Σιντ Βίσιν εγκατέλειψε την επαγγελματική ποδοσφαιρική του καριέρα το 2019 αφού έγραψε στα κοινωνικά για τα «αηδιαστικά βλέμματα στο χρώμα του δέρματός» του. Ο Βίσιν έδωσε τέλος στη ζωή του τον περασμένο μήνα.

Λοιπόν, τι ελπίζει να πετύχει η ιταλική ομάδα με τον περίεργο συμβιβασμό «θα γονατίσουμε αν το κάνετε κι εσείς»;

Για τον πρώην διευθυντή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αντονέλο Βαλεντίνι, οι παίκτες πιθανότατα ήθελαν να κρατήσουν την πολιτική εκτός ποδοσφαίρου. «Δεν ήθελαν να εκφράσουν γνώμη είτε υπέρ είτε κατά του κινήματος. Αλλά με το να μην αποφασίζουν, φάνηκε σαν να μην είναι ενάντια στο ρατσισμό», εκτίμησε.

Ενώ οι οπαδοί ορισμένων ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας , έχουν αποδοκιμάσει τους παίκτες που γονατίζουν, ο Βαλεντίνι δεν πιστεύει ότι οι παίκτες μπορεί να ανησυχούν για την αντίδραση των οπαδών. «Οι περισσότεροι οπαδοί δεν θα διαμαρτυρηθούν και θα το αποδεχτούν», είπε.

Υπάρχει, βέβαια, κάτι «πολύ ιταλικό» σχετικά με την άρνηση στήριξης στη μια ή την άλλη πλευρά, ώστε να μην προσβάλει κανέναν. Υπάρχει ακόμη και μια λέξη για αυτό: cerchiobottismo, που χρησιμοποιείται συχνά από πολιτικούς σχολιαστές όταν περιγράφουν τις προσπάθειες που γίνονται για να κρατηθεί όρθιος ο τρεμάμενος κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας.

Τέτοιοι ελιγμοί έχουν απήχηση στην εξωτερική πολιτική της χώρας, από τη σχιζοφρενική σχέση της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έως τις τρέχουσες προσπάθειές της να καλοπιάσει την Κίνα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την άνοδο του Πεκίνου.

Ομως, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, πολλοί το βλέπουν ως αυτογκόλ.

Ο δημοσιογράφος Αντζελο Μποτσάτο είπε ότι η άρνηση να γονατίσουν ήταν «απολύτως χαμένη ευκαιρία» για την ομάδα να πάρει θέση. «Ως Μαύρος Ιταλός, το βρίσκω εξαιρετικά απογοητευτικό καθώς πάντα υποστήριζα την Ιταλία. Οι ομάδες και οι ομοσπονδίες δεν δείχνουν προθυμία να αντιμετωπίσουν τους τοξικούς οπαδούς, καμία προθυμία να μπλοκάρει από τα γήπεδα όποιον επιτίθεται ρατσιστικά σε κάποιον παίκτη» είπε.

Για τον δημοσκόπο Πρελιάσκο, η στάση της ομάδας δείχνει ότι η Ιταλία βρίσκεται μακριά από τις συζητήσεις σχετικά με τον ρατσισμό.

«Υπάρχει έλλειψη συζήτησης για θέματα κατά του ρατσισμού στο δημόσιο χώρο», είπε. «Αλλού, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, [αυτές οι συζητήσεις] υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά στην Ιταλία τώρα φτάνουν» κατέληξε.

Πηγή: Politico

Δημοφιλή