Η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να είσαι γυναίκα CEO - Ο τομέας που «σαρώνουν» οι γυναίκες

Αν και οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της παροχής υπηρεσιών συνήθως γυναικοκρατούνται η μεγάλη έκπληξη έρχεται από αλλού.
H Τερέζα Μάρτζο, CEO της εταιρείας ELIX, σε ομιλία της σε Συνέδριο Real Estate στη Μαδρίτη.
H Τερέζα Μάρτζο, CEO της εταιρείας ELIX, σε ομιλία της σε Συνέδριο Real Estate στη Μαδρίτη.
Europa Press News via Getty Images

Κι ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για να κερδίσουν υψηλόβαθμες θέσεις και ισότιμες αμοιβές με τους άνδρες συναδέλφους τους, στη Νέα Ζηλανδία η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Η μικρή νησιωτική χώρα, που είχε εμπιστευτεί την τύχη της στα χέρια άξιων γυναικών πολιτικών όπως η Γιασίντα Άρντεν, έχει καταφέρει να αποτελεί υπόδειγμα εργασιακής ισότητας κι όχι μόνο.

Οι γυναίκες CEO στη Νέα Ζηλανδία έγιναν το 2023 πλουσιότερες κατά 5,9 εκατ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από το μέσο μισθό των 2,6 εκατ. δολαρίων που έβαλαν στον λογαριασμό τους την ίδια χρονιά, οι άνδρες στις ίδιες υψηλόβαθμες θέσεις.

Η Νέα Ζηλανδία, είχε επίσης την ισχυρότερη γυναικεία εκπροσώπηση σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων καθώς σε πάνω από το 40% των Δ.Σ βρίσκονται γυναίκες CEO, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της MSCI.

Κι αυτό, όταν στον υπόλοιπο κόσμο, μόλις το 6,5% των αντίστοιχων θέσεων CEO κατείχαν το 2023 γυναίκες, με μια ελαφρά αύξηση από το 5,8% το 2022, σύμφωνα με τον δείκτη MSCI ACWI.

Σε 2.868 εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές, οι γυναίκες κατείχαν μόλις το 19% των θέσεων CFO (διεθύντριες οικονομικών).

Η Νάταλι Κινγκ, συνιδρυτής και CEO της Dunamis Clean Energy Partners, σε ομιλία της στη διάρκεια συνεδρίου για την γυναικεία επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2023.
Η Νάταλι Κινγκ, συνιδρυτής και CEO της Dunamis Clean Energy Partners, σε ομιλία της στη διάρκεια συνεδρίου για την γυναικεία επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2023.
via Associated Press

Η θλιβερή πρωτιά της Ευρώπης

Τα Ευρωπαϊκά ανεπτυγμένα κράτη υστερούν κατά πολύ όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Χώρες όπως η Ελβετία (2,2%), η Ολλανδία (3,2%) και η Γερμανία (3,6%), έχουν λιγότερο από 5% γυναίκες CEO, ενώ οι γυναίκες CEO στην Ελβετία κερδίζουν τέσσερις φορές λιγότερα από τους άνδρες ομολόγους τους.

Στην Ασία, η Ιαπωνία (1,1%), η Νότια Κορέα (3,2%) και το Χονγκ Κονγκ (4,8%) έχουν λιγότερο από το 5% των γυναικών CEO, αν και στη Νότια Κορέα οι γυναίκες έχουν καταφέρει να αμείβονται περισσότερο από τους άνδρες ομολόγους τους, σύμφωνα με την έκθεση MSCI.

Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και παροχής υπηρεσιών έχουν τις περισσότερες γυναίκες σε θέσεις CEO με ποσοστό 10,4%, ενώ διπλάσιος (20%) είναι ο αριθμός των γυναικών που είναι διευθύντριες Οικονομικών, με τις έδρες στα Δ.Σ που κατείχαν γυναίκες το 2023 να έχουν αυξηθεί στο 25,8% από 24,5% το προηγούμενο έτος.

Η Μέριλιν Χιούσον, CEO της Lockheed Martin.
Η Μέριλιν Χιούσον, CEO της Lockheed Martin.
via Associated Press

«Υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Όταν μια γυναίκα καταλάβει θέση σε Δ.Σ ο μέσος χρόνος παραμονής της σε αυτήν είναι περίπου τρεισήμισι χρόνια ενώ οι άνδρες μένουν πολύ περισσότερο», δήλωσε η Chitra Hepburn, επικεφαλής του MSCI Ασίας-Ειρηνικού για το ESG και το κλίμα.

Ο τομέας που σαρώνουν οι γυναίκες

Ο αριθμός των εταιρειών στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης που είχαν διοικητικά συμβούλια αποκλειστικά μόνο με άνδρες, μειώθηκε στο 5,4% το 2023 από 6,8% το 2022.

Από τους 11 τομείς που παρακολουθεί η MSCI, ο τομέας της πληροφορικής εξακολουθεί να έχει τους περισσότερους άνδρες σε όλα τα διοικητικά συμβούλια (15%,) αυξημένο κατά 0,8% από το 2022, με τη βιομηχανία υλικών να ακολουθεί με 14%.

Η κτηματαγορά ωστόσο, είναι ο τομέας που οι γυναίκες αλώνουν τα τελευταία χρόνια καθώς το ποσοστό των ανδρών στα Δ.Σ μειώθηκε στο 8,6% το 2023 από 14,8% το 2022.

Δημοφιλή