ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/07/2018 09:34 EEST | Updated 04/07/2018 10:43 EEST

Η κυβέρνηση ποντάρει στους Ευρωπαίους για τις συντάξεις και πιθανές νέες διαπραγματεύσεις επί των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων

sooc

Στο ανοιχτό παράθυρο που άφησε ο Πιέρ Μοσκοβισί για τη μη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 ποντάρουν στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δηλώσεις το τελευταίο διάστημα,  του Πιερ Μοσκοβισί αλλά και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, αποδεικνύουν ότι έχει ανοίξει μια παρασκηνιακή διαπραγμάτευση για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη του στην «Ναυτεμπορική» και απαντώντας στις διαρροές πως η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ύψος των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί στις συντάξεις εμφανίστηκε αρκετά πιο αυστηρός δηλώνοντας πως «αναμένει» από την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν στην κυβέρνηση, «κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο και αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα να ανακοινώσουμε το περιεχόμενο των παράλληλων διαπραγματεύσεων. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ομαλή έξοδος από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου και η σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί με τις αγορές και τους επενδυτές» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων θα αποτελέσει το βασικό επιχείρημα της Αθήνας προκειμένου να ματαιώσει την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων. Η επίτευξη των πολύ υψηλών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, αποτελεί για την κυβέρνηση το κύριο επιχείρημα προκειμένου να μην γίνει καμία νέα περικοπή στις συντάξεις το 2019. 

Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την Κομισιόν και τους πάντα θετικούς σε τέτοιες συζητήσεις Ευρωπαίους των Βρυξελλών. Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το ΔΝΤ το οποίο με βάση τη συμφωνία του Eurogroup θα παραμείνει ως σύμβουλος στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο δεν μπορεί να επιβάλει επιπλέον μέτρα, ωστόσο μπορεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες αναστολής της εφαρμογής των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων. 

Οι αποφάσεις

Ο χρόνος λήψης των αποφάσεων σύμφωνα και με τον Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και με Έλληνες αξιωματούχους της κυβέρνησης θα είναι μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. 

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, το θέμα θα πέσει ξανά στο τραπέζι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός για το 2019. Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος η συζήτηση θα γίνει με την Ελλάδα ως ένα κράτος το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Ο κ. Μοσκοβισί άλλωστε πρόσθεσε με νόημα ότι είναι αναγκαιότητα η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς λιτότητα.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι θα έρθει για ενδέκατη φορά στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μοσκοβισί προανήγγειλε ότι τα αποτελέσματα των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στις ήδη ψηφισμένες Μνημονιακές δεσμεύσεις η κυβέρνηση θα τις εντάξεις στον προϋπολογισμό, αρχικά στο προσχέδιο και στη συνέχεια στο τελικό κείμενο το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2018.