Η κοσμοπολίτισσα των Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα

Παξοί
Παξοί
Anton Petrus via Getty Images

Τα Επτάνησα ακολούθησαν ξεχωριστή ιστορική πορεία από αυτή της υπόλοιπης Ελλάδας. Κατά την μακραίωνη περίοδο του Οθωμανικού ζυγού, τα νησιά του Ιονίου λόγω της γεωπολιτικής τους θέσεις αποτέλεσαν το μήλον της έριδος των μεγάλων δυνάμεων εκείνης της εποχής. Γλυτώνοντας από τους Τούρκους είχαν διάφορους άλλους κατακτητές ή προστάτες αλλά πάντα ανήκαν στην Δύση. Με Βενετσιάνους, Γάλλους, Άγγλους ή ως ανεξάρτητη Πολιτεία, αποτέλεσαν μέρος του διαφωτισμού, των ιδεών της ανεξαρτησίας και της εθνικής ταυτότητας που έπνεαν στην Δύση τον 18ο και 19ο αιώνα. Κατάφεραν να σμίξουν με τις ελληνικές ρίζες τους και την ορθοδοξία και να δημιουργήσουν τον περίφημο επτανησιακό πολιτισμό.

Ευρωπαϊκοί ορίζοντες μαζί με το σύζυγο της Απ. Κράτσα

.
.
.

Η νέα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, πρώην Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κοσμοπολίτισσα με διεθνή παρουσία, δηλώνει ότι η επτανησιακή της ταυτότητα (γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ζάκυνθο, με μια οικογενειακή ρίζα στην Κέρκυρα) ήταν αυτή που της έδωσε τους ανοικτούς ορίζοντες και τα φτερά για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Δυναμική, αποφασιστική. Είναι σύζυγος του Απ. Κράτσα, διακεκριμένου πολιτικού με πλούσιο έργο. Με διακριτική παρουσία πάντα στο πλευρό της.

Ιωάννης Καποδίστριας

Το πέρασμα του Ναπολέοντα από τα Ιόνια Νησιά, τα οποία ο ίδιος θεωρούσε μεγάλης στρατηγικής σημασίας έσπειρε τις δημοκρατικές ιδέες, έθεσε τις βάσεις της παιδείας και της διοικητικής οργάνωσης. Τα Ιόνια Νησιά συνδέονται με την Γενεύη τόπο που τιμά τον Κερκυραίο πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια για την διπλωματική του δράση ως πατέρα της ελβετικής Συνομοσπονδίας και φιλοξένησε τον ζακυνθινό Ανδρέα Κάλβο, ποιητή των πατριωτικών Ωδών.

Ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

.
.
.

Ένα ωραίο ταξίδι ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην διεθνή Έκθεση EXPODUBAI 2020, μια ευκαιρία για διεθνή προβολή των νησιών του Ιονίου σε ένα κοινό επισκεπτών από όλο τον κόσμο αλλά και άνοιγμα τουριστικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ελληνικό περίπτερο με τα διαμάντια του Ιουνίου

Μέσα στο καλαίσθητο τριώροφο κτήριο του ελληνικού περιπτέρου έγιναν εκδηλώσεις παρουσίασης των νησιών μας και δείπνο επτανησιακής γαστρονομίας. Οι τεράστιες οθόνες πρόβαλλαν τα Ιόνια νησιά. Με γυναικείο κοινό από τα Η.Α.Ε., εκπροσώπους ιδιωτικών επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, κυβερνητικών και μη οργανισμών. Η Γ. Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Τουρισμού κυρία Αναστασοπούλου μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Τουρισμού κυρίου Βασίλη Κικίλια. Συμμετείχαν και οι τουριστικές επιχειρήσεις του Ιονίου.

.
.
.

Ο μυθικός Οδυσσέας

Τους επισκέπτες υποδέχεται ένα βίντεο με θέμα “Η επιστροφή του μυθικού ήρωα Οδυσσέα στην πατρίδα του” με διαδρομή από τους Οθωνούς και την Ερείκουσα έως την Ιθάκη και σταθμό σε κάθε νησί, μικρό και μεγάλο. Οι οθόνες πρόβαλλαν συναυλίες, χορωδίες, χορούς από εκδηλώσεις στα Ιόνια Νησιά. Παρουσιάστηκε η τοπική ζωή, η δημιουργική βιομηχανία, η χειροτεχνία, η αρωματοποιία και η επιχειρηματικότητα εμπνευσμένη από την παράδοση των Ιονίων Νήσων.

Άνοιγμα σε νέες αγορές

Η Περιφερειάρχης είχε απευθείας συναντήσεις με τουριστικούς παράγοντες της περιοχής και συνεργασία με τα αεροδρόμια του Ιονίου και τα αντίστοιχα των Η.Α.Ε.. στις αεροπορικές εταιρείες για να ξεκινήσει το άνοιγμα νέων αγορών. Είναι σημαντικό ότι στην αποστολή μας συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη της FRAPORT, τα οποία προώθησαν τα αεροδρόμια του Ιονίου για συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες από την περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

.
.
.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχε στο πρόγραμμα παρουσίασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προβάλλοντας τις επιδόσεις καινοτομίας σε πολλούς τομείς, την συνεργασία του με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα. Έγιναν συναντήσεις με την ηγεσία του κρατικού Πανεπιστημίου των Η.Α.Ε. και με το Board of Trustees του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Εμιράτου της Sarja.