Η Maserati λανσάρει την MC20 Cielo Spider με έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Εξακύλινδρος κινητήρας, 630 ίπποι, τελική ταχύτητα άνω των 320 χλμ. την ώρα και τιμή πώλησης στα 260.000 ευρώ.
Το νέο μοντέλο της Maserati, MC20 Cielo Spider, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Μόντενα της Ιταλίας.
Το νέο μοντέλο της Maserati, MC20 Cielo Spider, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Μόντενα της Ιταλίας.
FLAVIO LO SCALZO via REUTERS

Το σχέδιο ανάκαμψης της Maserati στοχεύει να απελευθερώσει την πολυτελή μάρκα του γκρουπ Stellantis, από το να είναι «σκλάβος της ποσότητας» με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Νταβίντ Γκράσο, κατά την παρουσίαση της ανοιχτής έκδοσης του MC20, με την κωδική ονομασία, MC20 Cielo Spider.

Η Maserati, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία πέρσι, παρέδωσε 24.200 αυτοκίνητα το 2021 - 7.300 μονάδες περισσότερες από το 2020. Αυτό την αφήνει πολύ μακριά από την επιτυχία του 2017, όταν πούλησε 51.500 αυτοκίνητα.

Ήταν μια επιτυχία από την άποψη αριθμών, όχι απαραίτητα για τους πελάτες», είπε ο Νταβίντ Γκράσο, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά των προβληματικών μοντέλων στη Maserati ήταν εκείνη την εποχή υψηλότερα από τον μέσο όρο στην αγορά πολυτελών και premium αυτοκινήτων.

«Μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο απούλητων αυτοκινήτων με ολοένα και μεγαλύτερες εκπτώσεις, Δεν ήμασταν αρκετά καλοί στην ποιότητα, στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και στο κομμάτι της κονσόλας με τα ηλεκτρονικά συστήματα ( infotainment)».

 Maserati MC20 Spider
Maserati MC20 Spider
FLAVIO LO SCALZO via REUTERS

Παράλληλα επισήμανε ότι η Maserati όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, τα προϊόντα, τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους, θα συνεχίσει να βελτιώνεται φέτος αλλά και το 2023.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε πρόσφατα το νέο της SUV Grecale, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε πλήρως ηλεκτρική έκδοση (BEV) το 2023. Το επόμενο έτος η Maserati θα παρουσιάσει επίσης νέες εκδόσεις στα μοντέλα Gran Turismo και Gran Cabrio ενώ στόχο έχει μέχρι το 2025 όλα της μοντέλα να είναι ηλεκτροκίνητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού τμήματος, Μπερνάρ Λουάρ, είπε ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 30.000 μονάδες φέτος, αν και δεν ήταν ο άμεσος στόχος.

«Αποτελεί πρόβλεψη που βασίζεται στις τρέχουσες επιδόσεις μας».

Ο Μπερνάρ Λουάρ είπε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Maserati μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, πλήττεται από ένα συνεχιζόμενο lockdown, αλλά τα σχόλια από τις αρχικές παραγγελίες για την Grecale ήταν πολύ θετικά.

«Βλέπουμε ένα πολύ καλύτερο δεύτερο ημίχρονο», πρόσθεσε.

MC20 Cielo Spider
MC20 Cielo Spider
FLAVIO LO SCALZO via REUTERS

Είπε ότι η Grecale θα επιτρέψει στη Maserati να ανταγωνιστεί σε ένα τμήμα, αξίας περίπου 40% της αγοράς στα αυτοκίνητα πολυτελείας, όπου η μάρκα δεν ήταν παρούσα μέχρι στιγμής.

Τα πρώτα μοντέλα της νέας Maserati MC20 Cielo αναμένεται να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας για το 2023.

Εξοπλισμένο με έναν εξακύλινδρο κινητήρα τριών λίτρων, 630 ίππων και τελική ταχύτητα άνω των 320 χλμ. την ώρα, η τιμή πώλησης είναι στα 260.000 ευρώ, 30.000 ευρώ περισσότερο από το κουπέ MC20. Κάτι που το καθιστά ακριβότερο από τα βασικά μοντέλα της Ferrari και της Aston Martin.

Η ετήσια παραγωγή των MC20 και MC20 Cielo, από το εργοστάσιο της Μόντενα στην βόρεια Ιταλία, ανέρχεται σε περίπου 1.400 μονάδες, με προοπτική αύξησης.

Οι ηλεκτροκίνητες εκδόσεις (BEV) αναμένονται μέχρι το 2025. (Διορθώνει τη δεύτερη παράγραφο για να δείξει ότι η ετήσια αύξηση ήταν 7.300 μονάδες πέρυσι και όχι 7,3%)