Η μέθοδος του Προκρούστη στο Κυπριακό

Η μέθοδος του Προκρούστη στο Κυπριακό
ASSOCIATED PRESS

Μετά από μια δεκαετία ανανικής διακυβέρνησης, ήρθε η μέρα του απολογισμού με ομολογούμενη την αποτυχία. Η αποτυχία γίνεται πιο θλιβερή, αφού στη δεκαετία αυτή οι σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ και ΗΠΑ, βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο σημείο, η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι νεκρή και η οικονομία της κλυδωνίζεται… Αντιθέτως όμως, στην Κύπρο οι τουρκικές διεκδικήσεις επεκτείνονται στις διαπραγματεύσεις όσο και στην Αν. Μεσόγειο. Μετά από δέκα χρόνια «βολικής» ηγεσίας στο Προεδρικό, το χάσμα στο κορυφαίο ζήτημα της ασφάλειας παραμένει (εγγυητικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα) και επιπλέον, προκύπτουν πρόσθετες απαιτήσεις των Τ/κ για βέτο στη συνδιαχείριση της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα της Κεντρικής Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνει τώρα να τους παραχωρηθούν οι εξουσίες μέσω «χαλαρής ομοσπονδίας», προσδοκώντας ότι αυτό θα συμβάλει στη λειτουργικότητα του κράτους.

Στην ελληνική μυθολογία, ο διαβόητος Προκρούστης τοποθετούσε τους διαβάτες στο σιδερένιο κρεβάτι (Προκρούστειο κλίνη) και απέκοπτε οποιοδήποτε μέλος του σώματος εξείχε από το κρεβάτι. Αν το θύμα ήταν κοντύτερο, του τραβούσε τα άκρα μέχρι να φτάσει στο μήκος του κρεβατιού. Ο Πρόεδρος συστήνει την «προκρούστειο συνταγή» για να φτάσουμε σε … λειτουργικότητα. Τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου εξέχουν από την «Τουρκική Κλίνη» και προτείνεται να αποκοπούν για να μην εμποδίζουν τη … λύση!

Ίδια μέθοδος αποκοπής αναφαίρετων δικαιωμάτων παραχωρήθηκε ήδη για τις Ε/κ περιουσίες που μετά από λύση θα βρίσκονται υπό Τ/κ διοίκηση και οι σημερινοί παράνομοι χρήστες θα έχουν τον πρώτο λόγο. Όμως, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η λύση θα ενσωματώνει απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σεβασμός θεμελιακών αρχών της ΕΕ με τους σφετεριστές να έχουν τον πρώτο λόγο στις Ε/κ περιουσίες και τουρκικά βέτο σε όλα τα επίπεδα στην Κεντρική Κυβέρνηση, δεν μπορεί να συνυπάρξουν.

Η μετατόπιση εις βάρος μας (λόγω του πάγιου στόχου της Τουρκίας να ελέγξει στρατηγικά όλη την Κύπρο) γίνεται αντιληπτή μέσω επόπτευσης μιας αλυσίδας συμβάντων. Από το πλοιάριο Ντενίζ που εξόπλιζε τους Τουρκοκύπριους (1959) στην υποκινούμενη βία και τουρκοανταρσία, από τους θύλακες στο πραξικόπημα, εισβολή και κατοχή με γεωγραφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό και εποικισμό με συνιστώντα κράτη …. Μοναδικό εμπόδιο πριν την τελική υποταγή και αφανισμό μας, η Κυπριακή Δημοκρατία!

Η διαγραφή αναφαίρετων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων επειδή «προεξέχουν» παρεμποδίζοντας τη λύση/διάλυση, δεν είναι κράτος δικαίου της ΕΕ που διασφαλίζουν. Η ενότητα του κράτους διασφαλίζεται μέσω ισχυρής λειτουργικής κεντρικής κυβέρνησης με σεβασμό των θεμελιακών αρχών της ΕΕ ως χώρου «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της ΕΕ. Η κατακρεούργηση των αρχών της ΕΕ οδηγεί κατευθείαν στην υποταγή και τουρκοποίηση. Ενόσω η ηγεσία χειρίζεται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωτίστως την παρουσία εντός ΕΕ, ως θεωρητικό προτέρημα και όχι ως ουσιαστική πραγματικότητα, η υποταγή θα είναι η κατάληξη. Παρεμπιπτόντως, ο Θησέας αποτελείωσε τον Προκρούστη εφαρμόζοντας την δική του μέθοδο, αποκόπτοντας του το κεφάλι και πόδια που … περίσσευαν.

Δημοφιλή