Η NASA έχασε την επαφή με το Voyager 2 που βρίσκεται 19 δισ. χλμ. μακριά μετά από λάθος εντολή

Ο λανθασμένος χειρισμός "αχρήστεψε" την κεραία. Ποια τα εναλλακτικά σενάρια για τo Voyager 2 που εκτοξεύτηκε το 1977 και απαιτούνται 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα του στην Γη.
via Associated Press

Η NASA προσπαθεί να εντοπίσει ακόμη και τον πιο ανεπαίσθητο ήχο αφού έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο Voyager 2, που βρίσκεται δισεκατομμύρια μίλια μακριά.

Πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά στο διαστρικό διάστημα, η επαφή με το Voyager χάθηκε επειδή ελεγκτές πτήσης έστειλαν κατά λάθος μια εσφαλμένη εντολή πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα που έγειρε την κεραία του μακριά από τη Γη.

Η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις 2%, αλλά η απόκλιση ήταν αρκετή για να διακοπεί η επικοινωνία.

Αν και δεν θεωρείται πολύ πιθανή εξέλιξη, η NASA είπε ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα της Αυστραλίας, βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν τυχαίων σημάτων από το Voyager 2, το οποίο αυτή τη στιγμή απέχει περισσότερο από 12 δισεκατομμύρια μίλια (19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από την Γη και απαιτούνται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει στον πλανήτη μας ένα από τόσο μακριά.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία της Καμπέρα – μέρος του Deep Space Network της NASA – θα “βομβαρδίσει” την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το στόχο της, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Διαφορετικά, η NASA θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα πρέπει να αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε το 1977 για να εξερευνήσει τους εξωτερικούς πλανήτες, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1.

Το Voyager 1 εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τη Γη, αλλά τώρα απέχει σχεδόν 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (15 δισεκατομμύρια μίλια), καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας.

Δημοφιλή