ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2019 08:25 EET

Η Οκλαχόμα απελευθερώνει την οπλοκατοχή - Δικαίωμα σε όλους να οπλοφορούν χωρίς άδεια

Εξαιρούνται ανήλικοι, μετανάστες και όσοι έχουν καταδικαστεί.

Antonio Gravante via Getty Images

Τη στιγμή που για ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας απαιτείται η αλλαγή των νόμων περί οπλοκατοχής οι κάτοικοι της Οκλαχόμας φαίνεται πως θα αποκτήσουν το δικαίωμα να οπλοφορούν φανερά, χωρίς άδεια και χωρίς να απαιτείται να έχουν λάβει έστω τη στοιχειώδη πρακτική εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τη χρήση όπλων. Όλα αυτά χάρη στο νέο νόμο που επικυρώθηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση της Πολιτείας.

Οι υποστηρικτές του νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο, υποστηρίζουν πως η νέα νομοθεσία ευθυγραμμίζεται πλήρως με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οπλοκατοχής και είναι παρόμοια με τη νομοθεσία που ισχύει σε άλλες 15 Πολιτείες.

Το μέτρο πέρασε με ευκολία από το πολιτειακό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενώ αυτός ήταν ο πρώτο  νόμος που υπέγραψε ο νέος Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Κέβιν Στιτ.

«Πηγαίνοντας παντού στην Πολιτεία, και στις 77 Κομητείες, άκουσα τους κατοίκους να λένε ότι περιμένουν από εμάς να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους να οπλοφορούν», δήλωσε ο Στιτ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νόμου την Τετάρτη.

Βάσει των διατάξεων του νόμου, κάθε πρόσωπο 21 ετών και άνω ― ή 18 ετών εάν ανήκει ή ανήκε στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων ― θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει όπλο και να το φέρει δημόσια, χωρίς την ανάγκη να διαθέτει άδεια των αρχών.

Εξαιρούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής και ανήλικοι.

Ο νόμος προβλέπει ότι ιδιωτικές εταιρείες, πανεπιστήμια, σχολεία και δημόσιοι χώροι (όπως οι ζωολογικοί κήποι) θα έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν την οπλοφορία στις εγκαταστάσεις τους.

Επίσης τα όπλα θα παραμείνουν απαγορευμένα μέσα σε κυβερνητικά κτίρια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Moms Demand Action («Μαμάδες Απαιτούν Δράση») καταδίκασε το νομοθέτημα, υπογραμμίζοντας πως οι Πολιτείες όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή παρόμοιοι νόμοι έχουν βιώσει «σημαντική αύξηση της βίας που οφείλεται στα πυροβόλα όπλα».

Ο νόμος επικυρώθηκε την ίδια ημέρα που τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκριναν σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων κατά τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, που πάντως δεν αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)