ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 14:49 EET | Updated 11/02/2019 14:58 EET

Η Ολυμπιονίκης σύζυγος του εκπροσώπου Τύπου του Πούτιν σε υπόθεση φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ;

«Αναληθή και ανακριβή τα στοιχεία» απαντά η Νάφκα.

Stoyan Vassev via Getty Images

O Nτμίτρι Πεσκόφ, είναι ο γνωστός ευπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι παντρεμένος με την πανέμορφη και διάσημη ολυμπιονίκη του καλλιτεχνικού πατινάζ Τατιάνα Νάφκα. Αυτή τη φορά όμως το ζεύγος δεν ελκύει την προσοχή ούτε για τη θέση που κατέχει ο πρώτος ούτε για τις επιδόσεις της δεύτερης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, φαίνεται πως υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων για τη Νάφκα που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση φοροδιαφής αφού  εμφανίζεται πως απέκρυπτε τα πραγματικά ποσά στα οποία ανέρχεται το εισόδημά της από τις την Εφορία στις ΗΠΑ καθώς και την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσε σε άλλες χώρες ενώ φέρεται να μην είχε δηλώσει και μια σειρά από ακίνητα. Για την ακρίβεια το χαρτοφυλάκιο με τα ακίνητα υπολογίζεται στα 10εκατ ευρώ. Η φοροδιαφυγή αφορά τη δεκαετία κατά την οποία η γυναίκα διέμενε και εργαζόταν στις ΗΠΑ.

 

Vyacheslav Prokofyev via Getty Images
ASSOCIATED PRESS


Η Νάφκα βέβαια αρνείται τις κατηγορίες και απευθυνόμενη στην εφημερίδα κάνει λόγο για δημοσίευση αναληθών και ανακριβών στοιχείων ενώ απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο Guardian η Ναφκα τη δεκαετία του 1990 ζούσε στις ΗΠΑ με τον πρώην σύζυγό της και προπονητή της και κατά το διάστημα αυτό αγόρασε πολλά ακίνητα μεταξύ των οποίων και διαμέρισμα στο συγκρότημα «Trump Parc» του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Το 2006 η γυναίκα απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητας και διέμεινε στη χώρα έως το 2015 οπότε και επέστρεψε στη Ρωσία. Την επίμαχη περίοδο βέβαια, ήταν υπόχρεη υποβολής φορολογικών δηλώσεων του συνόλου των εσόδων, των ακινήτων, των ποσών που τηρούσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ζεύγος φαίνεται πως απέκρυψε μεγάλα ποσά αφού αν και το συνολικό εισόδημα τους ανερχόταν σε περί τα 3,5 εκατ. δολάρια εμφανίζονται να πλήρωναν φόρους που δεν ξεπερνούσαν τα 1.200 δολάρια. Καταγγέλλεται δε πως αν και το ζεύγος πήρε διαζύγιο το 2009 συνέχισε να καταθέτει κοινή δήλωση έως και το 2013 προκειμένου να απολαμβάνουν συγκεκριμένων φορολογικών ελαφρύνσεων.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Τέλος, η αθλήτρια και ο προπονητής φέρονται να απέκρυψαν πως είχαν στην κατοχής τους συγκεκριμένο πολυτελές ακίνητο, δηλώνοντας πως το είχαν πουλήσει ενώ η τιμή που είχαν δηλώσει ήταν μικρότερη του ποσού αγοράς, με αποτέλεσμα να δηλώσουν ζημία.

Υποστηρίζεται μάλιστα πως διατήρησαν στην κατοχή τους το επίμαχο ακίνητο μέχρι και φέτος οπότε και τελικά κατασχέθηκε.

Πηγή: The Guardian